Open Monumentendag in Eemsdelta

In het weekend van 10 en 11 september worden de jaarlijkse, landelijke Open Monumentendagen georganiseerd.

Veel monumenten openen dit weekend hun deuren voor publiek. In Eemsdelta doen dit jaar meer dan zestig monumenten mee. Een unieke gelegenheid om een kijkje te nemen in een of meer monumenten die Eemsdelta rijk zijn, waaronder kerken, molens, historische gebouwen, musea en galerieën. Alsmede kennis te maken met Nederlands cultureel erfgoed.

Activiteiten
Bij meerdere locaties worden leuke en informatieve activiteiten georganiseerd. Het thema van dit jaar is ‘Duurzaamheid’. Bij het zoutwaterbad K.P.Zijl in Loppersum is er in dit kader speciale aandacht voor de natuurlijke bron waaruit het zoute water wordt opgepompt.

Daarnaast is er in de Hippolytuskerk in Middelstum muziek van het Decameron Ensemble en zijn er diverse erfgoedverenigingen die zich presenteren.

In Appingedam is er op zaterdag om 12:30 uur een stadswandeling onder begeleiding van een gids door het historische centrum. Het Damsterveer verzorgt op zaterdag om 13:30 uur en om 14:45 uur rondvaarten langs de eeuwenoude pakhuizen en hangende keukens. In museum De Groninger Zilverkamer is de nieuwe tentoonstelling ‘Najaar en Winter in Groningen’ te bezichtigen en worden rondleidingen aangeboden.

Meer informatie
Op de website www.visiteemsdelta.nl/omd zijn alle deelnemende monumenten en hun activiteiten terug te vinden. Een folder met de programma’s van Middelstum en Appingedam zijn verkrijgbaar bij de deelnemende monumenten in beide plaatsen en bij de VVV in Appingedam.

Alle monumenten zijn tijdens het weekend vrij toegankelijk. De meeste locaties zijn beide dagen van ca. 11:00 tot 17:00 uur geopend.