Vrijwilliger Cissy Bronts in tijdschrift Nationaal Comité

In NCMagazine, het blad van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, staat deze keer een artikel over vrijwilligers uit het hele land. Daarin komt ook Cissy Bronts aan het woord, die al jaren actief is in de organisatie van herdenking en viering van 4 en 5 mei in Loppersum.

Tekst: Linda Huijsmans; foto: Ben Houdijk.

“Toen ik 32 jaar geleden in Loppersum kwam wonen, ben ik gevraagd voor het Oranje Comité. Ik ben lid van de Hervormde Kerk waar de 4 mei-herdenking wordt gehouden. Ik ging steeds meer helpen en zo ben ik er langzaam ingerold. Sinds 2015 zit ik officieel in het 4 mei-comité. Ik zocht wel een kompaan om de herdenking samen mee te organiseren. Die heb ik gevonden in Tom Dijkstra van de Historische Vereniging. Als oud-onderwijzer is hij zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van Loppersum. Hij zoekt dingen uit, zoals het verhaal van de Joodse Jacob van Haren die is omgekomen in de oorlog te Middelstum en hier in Loppersum op de Joodse begraafplaats ligt. Ook heeft hij uitgezocht hoe het precies zat met de omgekomen bewoners uit het dorp; wat was hun functie en waar ligt hun graf?

Na de coronatijd was het afwachten of de herdenking weer op belangstelling kon rekenen. Gelukkig was dat zo. Het Marktplein stond weer vol en dat gaf veel voldoening. We moeten er wel hard voor werken. Vooral voor het betrekken van de jeugd bij de herdenking. Zoiets bouw je langzaam op. Leerlingen van school lezen gedichten voor en de vakkenvullers van de plaatselijke supermarkt leggen bloemen neer bij het monument op het Marktplein. Dat is belangrijk omdat herdenken niet iets van het verleden is. Het vraagt om een actieve houding en onze volledige inzet. We hebben de vrijheid om onze mening te uiten, je zou maar in een land wonen waar dat niet kan. Ik word al emotioneel als ik daaraan denk.

Elk jaar herdenken we anders. De verhalen uit die tijd worden verteld door nazaten uit de oorlog of door iemand van de historische vereniging en er spreekt een afvaardiging van de gemeente Eemsdelta. En dit jaar staat er een optreden in de planning van een echtpaar uit Oekraïne dat in het dorp woont en erg muzikaal is.”