Tuinderij Eikemaheert komt met lokale en verse groenten

Dit voorjaar opent in Loppersum de Tuinderij Eikemaheert. Vanaf aankomende april levert de tuinderij pakketten met verse groenten aan klanten uit de omgeving. Voor een sociale prijs kun je iedere week een pakket ophalen bij een van de afhaalpunten in Westeremden, Loppersum, Middelstum, Appingedam, Stedum of Groningen stad. Zonder na te denken, eet je zo de meest verantwoorde groenten, direct uit de Groningse klei. Dit voorjaar zijn de pakketten gevuld met onder meer andijvie, spinazie, radijsjes, prei, raapstelen, bosui, sla, tuinbonen, spitskool en paksoi.

Tuinderij Eikemaheert staat op één van de akkers van de biologische boerderij Eikemaheert en is een initiatief van Roby Lalkens (29) en Charlie Jansen (30). Beiden werkten tot voorheen in de kunst- en cultuursector en studeerden daarna aan de biodynamische landbouwopleiding Warmonderhof in Dronten.

‘Dit is onze eigen boerburgerbeweging’, grapt Lalkens. Met de tuinderij willen Lalkens en Jansen iets doen aan de bestaande onrust en de afstand die nu bestaat tussen boeren en consumenten. ‘Die kennen elkaar niet. Dat is erg jammer, want het gaat toch om vertrouwen. Wij willen een goede band met onze klanten.’

Het idee achter de tuinderij is om de afstand tussen de boerderij en de klanten zo klein mogelijk te maken. ‘We vinden het belangrijk dat er lokale voorzieningen zijn’, zegt Lalkens. ‘Zo heb je de meest verse groenten en stoot je het minst uit tijdens het transport. Maar het gaat ook om autonomie. We zouden voor een basisbehoefte als eten niet afhankelijk moeten zijn van een wereldmarkt waar we niets over te zeggen hebben. Als je bijvoorbeeld in Loppersum woont, heb je het grotendeels te stellen met de Albert Heijn. Als je het niet eens bent met dat bedrijf, heb je pech. Wij willen dat consumenten meedenken over hoe hun eten wordt gemaakt en dat ze daar inzicht in hebben.’

Op 16 maart is er een eerste ledendag. Leden kunnen dan een kijkje nemen in de kas en de werkplaats. Lalkens en Jansen vertellen op welke momenten de groenten de grond ingaan en hoe ze die behandelen. Mensen kunnen vragen stellen over de keuzes die ze maken. Welke gewassen verbouwen ze? Hoe bewerken ze de grond? Bovendien willen de tuinders meer vertellen over de financiën. Wat kost een groente nu echt en hoe maken we gezonde, lokale groenten betaalbaar voor iedereen?

Meer informatie en aanmelden op tuinderijeikemaheert.nl

Tekst door Tjesse Riemersma.