10 jaar begraafplaatsproject Loppersum

Van alle kanten worden de vrijwilligers van het begraafplaatsproject Loppersum op woensdagochtend 10 mei gefeliciteerd. Dit jaar gaan ze voor de tiende keer een seizoen lang aan het werk om oude graven op te knappen en te restaureren. “Dat jullie dit al tien jaar volhouden,” zegt wethouder van Loppersum Pier Prins, “is iets om trots op te zijn, als gemeente maar ook als gemeenschap.”

Initiatiefneemster Rini Doff vertelt op de bijeenkomst in Ons Dorpshuis hoe het begraafplaatsproject in 2008 begon, terwijl de vrijwilligers en genodigden genieten van koffie en gebak. “Verschillende mensen in het dorp waren bezig om het karakteristieke toegangshek van de begraafplaats te redden, dat in slechte staat verkeerde. Ik werd gewezen op de begraafplaats zelf, die er ook niet al te best uitzag. Een ‘rousboudel’ werd het genoemd. Ik heb wat mensen bij elkaar verzameld die van aanpakken wisten en we zijn begonnen, met financiële ondersteuning door Landschapsbeheer, de gemeente en de Provincie. Van de 69 vrijwilligers waar we mee begonnen is een vaste kern overgebleven van twintig man, die in het seizoen elke woensdag en zaterdag ‘op de begraafplaats liggen’.”

Cadeautje

Ook het Eenkemafonds uit Loppersum heeft flink bijgedragen aan de kas van het begraafplaatsproject. Voorzitter Jan Wierenga is vol lof over de inzet van de vrijwilligers. “Jullie vormen op deze manier het cement van de samenleving en daarom heb ik een cadeautje meegebracht.” Wierenga overhandigt een glunderende Doff een cheque van maar liefst duizend euro. “Daar kunnen we weer een hele tijd mee vooruit!”

Het begraafplaatsproject van Loppersum is een van de eerste geweest in de regio en heeft sinds de oprichting veel navolging gekregen in omliggende dorpen. Afgevaardigden van ’t Zandt en Stedum zijn ook aanwezig en al snel worden er tips uitgewisseld over het onkruidvrij houden van de schelpenpaden. Hommo Smit houdt zich bezig met de begraafplaats van Stedum, maar was ook bij de start van het project in Loppersum betrokken. “De begraafplaats is van probleem tot parel geworden. Nu maken mensen daar met plezier een wandelingetje. Jullie mogen trots zijn op het werk dat jullie hebben verricht.”

Tot slot laat Gré Wijnenga, vrijwilliger van het eerste uur, met behulp van een korte fotopresentatie zien wat er in al die jaren aan werk is verzet. Overal gaat goedkeurend gemompel op. “Aanstaande zaterdag 13 mei beginnen we weer met de werkzaamheden,” besluit Rini Doff. “Kom gerust eens langs.”

Tekst: Els Zwerver
Foto’s: Chris Bomekamp