Lopster oorlogsfoto's in voorselectie in100fotos.nl

Een foto van drie jongens die bij de kerkklokken uit de Lopster toren poseren. Dat is één van de twee bijdragen van de Historische Vereniging Loppersum aan de voorselectie van ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’. Tot half februari kan iedereen stemmen op de mooiste, bijzonderste en meest aansprekende foto’s uit de periode 1940-1945.

In elke provincie kunnen inwoners een keuze maken uit 50 foto’s. De 25 favoriete foto’s gaan door naar een landelijke ‘finale’, waarbij 100 afbeeldingen worden gekozen die de oorlog en bevrijding in heel Nederland moeten weergeven. Deze selectie wordt onder andere in de Tweede Kamer tentoongesteld.

De Lopster foto is genomen door W.F. Pastoor, nadat in het najaar van 1942 de kerkklokken uit de toren waren gehaald. De bedoeling was dat ze zouden worden omgesmolten tot wapentuig, maar dat is gelukkig nooit gebeurd. Ook een andere foto uit de collectie van de HVL is geselecteerd, namelijk een nachtelijke opname van afweergeschut boven Delfzijl.

Stemmen op de foto’s uit Loppersum (of een andere favoriete foto) kan op www.in100fotos.nl.