Jaarmarkt en kermis

Sinds 1898 tot op heden is er traditiegetrouw in de derde week van september Jaarmarkt en Kermis. De Jaarmarkt zal worden gehouden op woensdag 16 september van 12.00 – 18.00 uur. Dit jaar zal deze markt rekening gehouden worden met de met het feit dat er Corona is. Op de markt zullen dan ook tonnen staan opgesteld met daarop de looprichting en de richtlijnen, en dat men rechts moet houden. Op de ton staat handgel voor algemeen gebruik. Blijf bij klachten thuis en houd de 1.5 meter afstand tot andere mensen.

De Jaarmarkt zal plaatsvinden in het centrum van Loppersum, in de Hogestraat, Lagestraat en de Burgemeester van de Munnikstraat. Op de warenmarkt staan marktlieden uit de omgeving maar er zijn marktlieden tot aan Zwolle toe. Dat de markt in september altijd nog zeer levendig is en dat ook uit Loppersum de bedrijven en middenstand vertegenwoordigd zijn vindt de organisatie mooi. Dit jaar is de Markt voor de 122e keer. De opening van de kermis en Jaarmarkt zal worden verricht door de burgemeester Hans Engels namens het college van B en W van de Gemeente Loppersum op woensdag 16 september om 12.00 uur op het Marktplein.

De leden van de Loppersumer Jaarmarkt kunnen naar de marktkraam komen, deze staat om en nabij de Lopster Kroon. Voor de kinderen van de leden van De Loppersumer Jaarmarkt ligt een vrijkaartje klaar voor de zweefmolen of draaimolen en er kan gebruikt geworden gemaakt van de tegoedbon voor een gratis oliebol of suikerspin, De leden krijgen € 1,- korting op een zak oliebollen bij de Oliebollenkraam op het Marktplein. Iedereen kan lid worden op de markt voor slechts € 5,- Ook de ouderen in Wiemersheerd worden niet vergeten en zullen getrakteerd worden op oliebollen. Zonder De Loppersumer Jaarmarkt is er geen markt en kermis, bovendien levert het lidmaatschap voldoende voordeel op vraag dit bij onze stand.

Optreden Joris ten Have op de Jaarmarkt

Rekening houden met 1.50 meter regel zal er deze Jaarmarkt een draaiorgel aanwezig zijn van Joris ten Have. Deze is bekend van radio en tv en hij is met zijn draaiorgel een bekende verschijning. Hij zal met zijn draaiorgel op de markt de sfeer versterken en er een gezellige en sfeervolle markt van maken.

Kermis

De kermis is zoals altijd 4 dagen en wel van woensdag 16 september tot en met zaterdag 19 september. De kermis zal worden gehouden op het Marktplein. Ook hier gelden de regels m.b.t. de Corona virus. Ook bij het betreden van de Kermis is er een looprichting en zijn alle attracties ruim opgesteld. Tevens staat er bij de ingang handgel en dient de regel 1.50 meter gehanteerd worden, Het bestuur is blij dat er een leuk assortiment kan worden geboden op de Kermis . Het is jammer dat de botsautootjes ook dit jaar niet komen, voor de kleinere kermissen is het haast onmogelijk om botsautootjes naar een dorp te krijgen. Maar de kermis die er komt mag er zeker wezen. We organiseren de kermis altijd i.s.m. de familie Zwaagstra uit Eppenhuizen, dit is al jaren het geval. De oliebollenkraam en zweefmolen zullen ook dit jaar niet ontbreken. Op donderdag is er traditiegetrouw weer de EURODAG.

Kaarten om een half varken

De traditie bestaat dat er ieder jaar een klaverjasavond is met als prijs een half varken. Ook dit jaar zal dit gebeuren plaats vinden met in achtneming van het Corona virus waarvoor maatregelen zijn genomen om het te organiseren in Ons Dorpshuis in Loppersum. Inschrijven vanaf 19.30 uur en start om 19.45 uur. Naast de hoofdprijs zijn er nog een paar leuke prijzen te winnen. Het inschrijfgeld is € 6,00 per persoon.

Verkeersmaatregelen en verplaatsing weekmarkt

Tijdens de markt zal de weg vrij moeten zijn, zodat er bij calamiteiten de weg vrij is voor de brandweer en ambulance. Tijdens de markt op woensdag 16 september is de Lagestraat en Hogestraat gestremd, alsmede de Burgemeester van der Munnikstraat ter hoogte van De Luwte. Bij de kermis van 4 dagen is er ook geen verkeer mogelijk richting Raadhuisstraat omdat op het Marktplein de kermis zal worden gehouden.

Op vrijdag 19 september zal de weekmarkt (op verzoek van de marktkooplieden) dit jaar op de parkeerplaats achter de AH worden gehouden en niet aan de Wirdumerweg, zoals eerdere jaren.