Begraafplaatsproject Loppersum ontvangt legaat

Al 17 jaar lang is er een groep vrijwilligers iedere woensdag en soms ook zaterdag, bezig met het restaureren, schoonmaken en onderhouden van de oude grafmonumenten, op de algemene begraafplaats van Loppersum. Toen ze begonnen waren veel graven beschadigd, de hekjes verroest, de letters vervaagd en het onkruid stond soms metershoog. Dat is nu totaal anders, de begraafplaats ligt er prachtig bij, de graven zijn schoon, de teksten leesbaar.

Afgelopen najaar werd de groep verrast door het bericht dat hun project een legaat had ontvangen van de erven van Annie Mendelts, een oud inwoonster van Loppersum. De familie heeft veel respect voor het werk dat de vrijwilligers doen en wil op deze manier graag iets bijdragen aan de gemeenschap.

Initiatiefneemster Rini Doff is bijzonder blij met de waardering die hieruit spreekt en meldt dat de groep mede dankzij de familie Mendelts nu ook op nieuwere deel van de begraafplaats grafmonumenten gaat onderhouden. Voorwaarde hiervoor is wel dat familieleden aangeven dat ze dat graag willen.

Ze vertelt verder dat de groep niet alleen goed werk doet voor de begraafplaats maar ook een sociale functie heeft. Men treft elkaar wekelijks en tijdens de koffiepauze in het fraaie baarhuisje of ‘dodenhoeske’ wordt van alles besproken, van wereldpolitiek tot lokale parkeerproblemen. De vrijwilligers doen het werk uit respect voor de doden, vanwege de gezelligheid en vanwege de historische waarde van de plek. Zoals één van hen zei: “dit is een deel van de geschiedenis van ons dorp, een stenen archief. Daar moeten we zuinig op zijn, ook voor degenen die na ons komen”.

Heeft u familie op het nieuwe deel van de begraafplaats, achter de singel en wilt u graag dat de vrijwilligers meehelpen het graf te onderhouden? Stuur dan een mail naar rhjdoff@ziggo.nl. Hier kunt u ook terecht als u zich wilt aanmelden als vrijwilliger.

Foto’s: Annemiek Wassenaar