UNIEKE SAMENWERKING TUSSEN ZORGCOÖPERATIE LOPPERSUM EN BIBLIOTHEEK

De bibliotheek in Loppersum is vanaf 17 september officieel de huiskamer van Loppersum geworden. Namens Zorgcoöperatie Loppersum (ZcL), de bibliotheek en de gemeente tekenden Joop Belderok, Alian Spelde en Bé Schollema op feestelijke wijze een ‘driepartijenovereenkomst’.

Belderok, voorzitter van ZcL, verwelkomde ruim vijftig mensen. Zijn openingspraatje hield hij kort, ‘anders zakt de slagroom op onze gebakjes in’. Want natuurlijk, bij een feestje hoort een gebakje, speciaal gemaakt door bakker Marinus met het logo van ZcL erop. Belderok was blij met de huiskamer, die al twee donderdagmiddagen open is geweest. ‘Het voorziet in een behoefte. 

Het is gezellig en vertrouwd, vrijwilligers zijn gastheer of gastvrouw en iedereen is welkom voor een praatje of een kopje koffie.’ Hij vertelde dat er vrijwilligers bereid gevonden zijn om bezoekers te helpen met hun tablet of mobiele telefoon. ‘De zorgcoöperatie en dus ook de bibliotheek is bedoeld voor jong en oud, vitaal en kwetsbaar.’ Het hoofd van de bibliotheek, Alian Spelde, zou het toejuichen als er nog veel meer gebruik wordt gemaakt van de bieb. ‘De bibliotheek wil graag het dorp naar binnen halen. Dit is de eerste stap. Andere groepen zijn welkom.’ Ze heeft trouwens, dankzij de inloopmiddagen, ook al een paar nieuwe leden mogen inschrijven.

Dat ZcL en de bibliotheek elkaar gevonden hebben, kwam eigenlijk door wethouder Bé Schollema. Schollema: ‘Ook als ik ergens bijna niks over te zeggen heb, probeer ik toch verbindingen te leggen, waardoor iets nog meer en beter wordt dat het al was.’ En in dit geval bracht hij de bieb en de zorgcoöperatie bij elkaar. Naar ieders tevredenheid. ‘U moet met elkaar trots zijn.’ Waarna hij van Thea Kamminga, een van de vrijwilligers die in de huiskamer iedereen die een vraag heeft op het gebied van naaien gaat helpen, een symbolische handeling moest verrichten: een knoopje naaien op een inktlap. Gelukkig ging hem dat goed af. En daarna was het tijd voor koffie en gebak. Rondgebracht door vrijwilligers.
 

{phocagallery view=category|categoryid=108|detail=8}