Een koffer vol feestelijke verhalen

De Historische Vereniging Loppersum organiseert op 19 november een avond rondom herinneringen aan Sint Maarten, Sinterklaas, Kerst, de feesten en tradities van november en december. De herinneringen, verhalen en anekdotes die op deze avond bij het publiek loskomen, worden opgetekend door medewerkers van De Verhalen van Groningen, een stichting die zich bezighoudt met het in kaart brengen van ‘levend erfgoed’.

De avond wordt geleid door spreekstalmeester en verhalenverteller Harry van der Klei, die zelf al jarenlang in Loppersum woont en een oudgediende is als het bijvoorbeeld gaat om de intocht van Sinterklaas in het dorp. Hij vertelt zelf, maar zal aan het publiek ook verhalen ontlokken. Van der Klei treedt regelmatig op met zijn programma ‘Koffers vol verhalen’.

De avond draait om de feesten en tradities in november en december. Denk aan Sint Maarten, Sinterklaas en Kerst, maar ook aan carbidschieten en midwinterhoorn blazen. De Verhalen van Groningen verzamelt de verhalen die op de avond loskomen, om op die manier de tradities en gebruiken van de provincie vast te leggen als levend erfgoed.

De avonden van de Historische Vereniging zijn normaliter alleen toegankelijk voor leden, maar voor deze keer wordt een uitzondering gemaakt. De Verhalenavond begint om 20.00u in het Dorpshuis aan de Wirdumerweg 21 in Loppersum. Na een kort officieel gedeelte zal het programma beginnen. De toegang is gratis, ook voor niet-leden. Lid worden van de Historische Vereniging kan ter plaatse voor 15 euro per jaar per huishouden.

Foto vanaf de website VerhalenvanGroningen, Foto: www.beeldbankgroningen.nl (2437-0764)