Van kwakzalver tot drogist

Oude medicijnverpakkingen, apothekersflessen, zalfpotten, een kurkenknijper. Zomaar een greep uit de collectie van Els Pilon-Aslander. Op 27 april stelt ze haar verzameling drogisterij-artikelen ten toon in Ons Dorpshuis in Loppersum.

Pilons ouders runden van 1965 tot 1983 een drogisterij in Loppersum. “Ik was twaalf toen mijn vader begon en ik ben er dus mee opgegroeid. Ik heb gestudeerd voor apothekersassistente en de verzameling is mijn hobby. Vandaag de dag werk ik in de drogisterij in de Hogestraat.” Pilon heeft het drogisterijvak door de jaren heen grondig zien veranderen. “Vroeger moest je alles afwegen: alcohol werd uit grote flessen in kleinere geschonken en vaseline moest je met een lepel uit een grote pot scheppen. Nu zijn het allemaal voorverpakte artikelen. De drogist verkocht vroeger ook veel losse kruiden en specerijen: salie en tijm, maar ook keukenkruiden zoals kaneel en bindmiddelen voor het groentenat.”

De tentoonstelling ‘Van kwakzalver tot drogist’ is op koningsdag te bezichtigen tussen 10.00 en 17.00 uur in Ons Dorpshuis in Loppersum. De toegang is gratis. Naast deze tentoonstelling zal de Historische Vereniging Loppersum ook haar nieuwe vitrinekasten tonen en speelt er een diashow met historische foto’s van de omgeving. Els Pilon zal zelf niet aanwezig zijn om haar collectie toe te lichten: “Ik ben aan het werk. In de drogisterij!”

Tekst: Els Zwerver.

2016-04-27_apothekersflessen.jpg