Stormvogel ‘in de vreugd’

Misschien is het u opgevallen, maar de wieken van de Stormvogel staan deze dagen anders dan anders. De molen staat ‘in de vreugd’ omdat het ambacht van molenaar nu officieel op de Unesco-lijst van Immaterieel Erfgoed staat. Daarmee heeft de Unesco erkend hoe bijzonder het molenaarschap is.

Molenaar Tjitse Mollema zegt: ‘We zijn natuurlijk trots op ons ambacht en de plaatsing op de lijst, en daarom staat de molen nog tot en met zondag in de vreugd, zodat onze dorpsgenoten kunnen zien dat we blij zijn.’

Mollema legt nog even uit hoe je de stemming van een molen kunt herkennen: ‘Het gevlucht – het kruis van de vier wieken – staat “komend”, dus vóórdat het kruis recht staat. Dit in tegenstelling tot rouw, waar het gevlucht “gaand” staat, dus na de rechtstand.’

Hopelijk zal de erkenning van Unesco er ook toe leiden dat (meer) mensen zich aanmelden voor de opleiding tot vrijwillig molenaar. Meer informatie hierover is uiteraard bij de medewerkers van de Stormvogel te verkrijgen.