LOPEC heeft ambitieuze plannen

‘Mensen, grijp toch die kansen en ga voor nul-op-de-meter!’ Dat is de hartenkreet van één van de leden van LOPEC tijdens de eerste officiële jaarvergadering van de Lopster Energie Coöperatie. Hij meent dat er nog te veel onkunde is om de aangeboden verduurzamingskansen te vertalen in concrete daden. Dat geldt niet alleen voor de eigenaren van te slopen huizen, maar ook voor NCG en aannemers. ‘Er valt nog een hele slag te winnen. Als je niet meer wilt betalen voor energie, dan heb je nu een kans. Grijp die kans. Als je alle subsidies, de nieuwe bouwnormen en het geld dat je nu aan energielasten betaalt bij elkaar optelt, dan kom je al een heel eind, dan kost het bijna niets!’ Hij pleitte er ook voor om bij de nieuwbouw holle heipalen (groene palen) te gebruiken die voor een groot deel kunnen voorzien in de warmte- en dus de energiebehoefte in nieuwbouwwoningen.

Beleidsplan

Tijdens de jaarvergadering van LOPEC kwam het ambitieuze beleidsplan van LOPEC aan de orde. De aanwezigen ontvingen het enthousiast. Voorzitter Tjitse Mollema gaf aan vaart te willen maken met de belangrijkste doelen uit het beleidsplan: in ieder geval een volgend zonneproject en de eerste windprojecten moeten dit jaar op gang komen. Hij riep alle Lopsters op om lid te worden en mee te denken over ‘een ontwikkeling die niet meer te stuiten is.’

Steun aan verduurzaming SC Loppersum

LOPEC heeft €647 ontvangen van onze eigen energiemaatschappij NLD (binnenkort: Vanons). Voor elke klant uit Loppersum krijgt LOPEC namelijk een bedrag van €75, te besteden aan een duurzaam doel. De leden kozen in meerderheid voor de Lopster voetbalclub, die vergaande plannen heeft voor verduurzaming van kantine en verlichting.

Nieuwe energie

Michiel Mulder van de Natuur- en Milieufederatie Groningen hield na de pauze een gloedvolle inleiding over de uitstekende financieringsmodellen die er momenteel zijn voor vernieuwbare energie. Die sluiten geweldig aan bij het beleidsplan van LOPEC. Een belangrijke oproep van Michiel voor wind én voor zonnevelden: laat zien dat het moet en bepaal zelf, als dorp, de voorwaarden en de locaties.