Groen licht voor dorpsmolens

Op donderdag 31 mei hebben de leden van de Lopster Energiecoöperatie unaniem ingestemd met de plannen van het bestuur om een vergunning aan te vragen voor twee dorpswindmolens van EAZ – en vervolgens natuurlijk acties in gang te zetten voor de aanschaf. De bouw van de tweede molen is nog wel onder de voorwaarde dat het gaat lukken met de vergunning. Ook moet er zicht zijn op voldoende belangstelling voor winddelen, hebben de leden benadrukt.

De 15 meter hoge windmolens (iedereen kent natuurlijk de voorbeelden ervan in het Groningse landschap) komen te staan bij de boerderij Eikemaheert tussen Stedum en Loppersum. De eigenaren schaffen zelf ook een molen aan voor het eigen stroomverbruik.

De windmolens worden het tweede grote project van LOPEC . Vorig jaar heeft de coöperatie al een zonnedak gerealiseerd. Wind en zon samen zorgen uiteraard voor een betere energiemix, verspreid over het jaar.
Net als bij het zonnedak het geval was, zoekt LOPEC mensen die winddelen willen kopen. Ook mensen die minder geld hebben te besteden.
Participanten dragen op die manier bij aan de opwek van eigen, groene stroom. Ze verdienen hun inleg terug via belastingkorting op hun stroomrekening. Om een of meer winddelen te mogen kopen, is het lidmaatschap van LOPEC een voorwaarde. Gezien het lage eenmalige instapbedrag van 15 euro mag dat geen probleem zijn. Ook participanten uit naburige dorpen kunnen meedoen. Via de website van LOPEC kunnen belangstellenden contact opnemen met het bestuur.