Maurice Smit en Marjan Oostinga opnieuw winnaars Lopster Torenloop

Net als de vorige editie van 2018, hebben Maurice Smit en Marjan Oostinga ook dit jaar weer de Lopster Torenloop op hun naam geschreven.

Afgelopen zaterdag werd de Lopster Torenloop voor de 14e maal gelopen. De Lopster Torenloop, deel uit makende van het Huis & Hypotheek Ommelander Loopcircuit, was na de loop in Stedum en Middelstum, alweer de derde loop in dit circuit. Onder prima weersomstandigheden, werd om zes uur onder de “Lopster toren” het eerste startschot gegeven voor de kidsrun.

Een kleine 50 jeugdige lopers, uit de groepen 1 t/m 8, begonnen met veel enthousiasme en inzet aan hun Lopster Torenloop met allemaal het doel om de felbegeerde medaille te bemachtigen. Voor de eerste drie snelste lopers van iedere categorie stond een fraaie beker op hun te wachten onder de Lopster Toren.

Deze winnaars waren:
Groep 1-2 Jongens: 1e Ruben Balkema 2e Jonne Slagter 3e Davey vd Beek.
Groep 1-2 Meisjes: 1e Ylva Haak 2e Lisa Bekker 3e Sofie Untied.
Groep 3-4-5 Jongens: 1e Jesse Balkema 2e Leon vd Ploeg 3e Samuel Hesling.
Groep 3-4-5 Meisjes: 1e Chantal van Hielkema 2e Annelie Sietsema 3e Lotte Bos.
Groep 6-7-8 Jongens: 1e Oliver Wöhler 2e Leon Hesling 3e Nils Haak.
Groep 6-7-8 Meisjes: 1e Elise Hesling 2e Madelief vd Meij 3e Anne Breider.

Tussen de jeugdloop en de recreatieve en wedstrijdloop vond de steeds populairder wordende NulpuntNul estafette plaats. Dit jaar waren er maar liefst negen teams welke zich hadden opgegeven voor deze estafette. De teams van Albert Heijn, Aristo Promotions, Bijsterveld Bedrijfskleding, HUBO, Jeugdsoos Flits, Makelaardij Bruintjens en Keurentjes, de organiserende MFAC Loppersum, Peter Beereboom Licht Geluid en Beeld en De Wereldwinkel gingen al rennend met een, alcoholvrij drankje gevulde, bierpul om de Lopster toren. De bedoeling was om zo snel mogelijk, en met een nog zoveel mogelijk gevulde bierpul, het overgebleven drankje over de finish te brengen op het Marktplein.

Het was een hilarische en felle strijd, welke als uiteindelijke winnaars het team van Jeugdsoos Flits opleverde. Zij mochten, na een nauwkeurige meting van het overgebleven drankje, de wisselbokaal dit jaar overnemen, van de winnaars van vorig jaar, Wereldwinkel “Veur Elkenain”.

Rond de klok van zeven uur werd er, door de winnaars van de waarderingsprijs van de gemeente Loppersum Jeugdsoos Flits, het startschot gegeven aan de recreatieve en wedstrijdlopers. Ruim 200 lopers konden ook aan hun 5 en 10 km loop beginnen.

Al gauw bleek dat er ook op deze eerste zaterdag van juli géén maat stond op Maurice Smit uit Delfzijl. Net als de voorgaande drie edities van de Lopster Torenloop was het Smit die na ca. 16 minuten als eerste weer op het Marktplein in Loppersum was gearriveerd om aan zijn tweede en laatste ronde van 5 km te beginnen. Uiteindelijk zou hij het parcoursrecord verbreken en finishte hij, met een ruime voorsprong t.o.v. de nummer twee, in een mooie tijd van exact 33 minuten. Maurice Smit is hiermee voor het vierde opéénvolgende jaar winnaar van de Lopster Torenloop.

Op de tweede plaats eindigde Gerard Vos (35.00) uit Appingedam voor Wouter Dijkstra uit Zuidwolde (37.47), die een mooie derde plaats mocht noteren. Net als bij de mannen, had de loop bij de vrouwen dezelfde winnares als die van de afgelopen twee jaar. Marjan Oostinga uit Eelde liet wederom zien dat zij zich prima in haar element voelt in de straten van Loppersum. Zij legde deze 14 editie van de Lopster Torenloop dan ook af in een tijd van 40 minuten en 41 seconden, en werd hiermee voor het derde opéénvolgende jaar gekroond tot winnares van de Lopster Torenloop.

Het zilver was voor Damster Renske Linstra (44.55) en het brons was voor Annemarie Souer (44.25) uit Bedum.
Bij de heren 40+ werd Peter Pettinga (38.47) uit Groningen eerste, gevolgd door Damster Marcel Stoffers (39.22) en Richard Schudde (39.27) uit Delfzijl.
Bij de heren 50+ werd Eduard Pechler (38.23) uit Bierum eerste, tweede was Klaas Brouwer (39.08) uit Zuidbroek en derde werd Peter Trof (42.05) Appingedam.
Bij de heren 60+ werd Bram Noordhuis (45.22) uit Appingedam eerste, tweede was Jan Krans (46.01) uit Delfzijl en derde werd Jan Hendrik Polhuijs (46.33) uit Spijk.
Bij de vrouwen 40+, werd reeds genoemde, Marjan Oostinga (40.41) uit Eelde eerste, Carla Dijkstra (45.31) uit Bedum tweede en Marinda Pieters (46.58) uit Warffum derde.
De vrouwen 50+ werd een prooi voor Aleida Groothoff (46.43) uit Winsum, voor dorpsgenoot Gonny Houtman (49.37) en Attie Hummel (51.05) uit Appingedam.

Naast deze wedstrijdloop werd er ook nog een trimloop van 5 km verlopen, hierbij was de snelste man Martijn ter Velde (17.29) uit Groningen, en de snelste vrouw Simone Wolf (22.15) uit Appingedam.

Net als bij de andere lopen van het Huis & Hypotheek Ommelander Loopcircuit werd er in Loppersum ook een waardebon van € 75,00 (aangeboden door Sporthuis Mossel uit Appingedam) verloot onder de deelnemers. De gelukkige winnaar hiervan was Robbe van der Meij uit Delfzijl.

Aan de recreatieve en wedstrijdloop deden 217 deelnemers mee, aan de jeugdloop 47 deelnemers en aan de NulpuntNul-estafette 9 teams van 4 deelnemers. Hiermee komt het totaal aantal deelnemers op 300. Een aantal waar de organiserende MFAC Loppersum zeer tevreden over is.

De volgende loop in het Huis & Hypotheek Ommelander Loopcircuit is de minimarathon in Ten Boer op maandag 2 september.

Alle uitslagen via www.uitslagen.nl

Foto: Maaike de Jong