Ingebruikname gerestaureerde orgel Petrus en Pauluskerk

Het gerestaureerde orgel van de Petrus en Pauluskerk wordt vrijdag 27 september officieel in gebruik genomen. Bij de restauratie zijn veranderingen uit de jaren 50 teruggedraaid. Ook is schade als gevolg van aardbevingen hersteld. De NAM betaalde mee aan de kosten.

Het hele weekend zijn er feestelijkheden in de kerk. Zaterdag 28 september wordt er een Open Dag gehouden met om 11 uur, 12.30 uur en 14 uur demonstraties en uitleg door Stef Tuinstra en Ab Gramsbergen. Ook zijn er videopresentaties van de restauratie en gelegenheid tot bezichtiging.

Om 17.30 uur geeft het Collegium Musicum Loppersum o.l.v. Jelke Hamersma een concert met koor- en orgelwerken. Jan Luth bespeelt het orgel.

Op zondag 29 september is er om 9.30 uur een feestelijke kerkdienst met medewerking van de Riepster Cantorij, en om 16 uur geeft het Luthers Bach Ensemble een middagconcert o.l.v. Tymen Jan Bronda. Het ensemble Copper & Zink speelt op barokke blaasinstrumenten, Robert Koolstra is de organist.

Het orgel van de Petrus en Pauluskerk behoort tot de top 100 van kerkelijke monumenten in Nederland. Dit is vooral te danken aan de hoge ouderdom van onder meer de orgelkast met houtsnijwerk van Caspar Struiwig en Mattaus Walles en het orgelbalkon uit 1562.