Tentoonstelling ‘160 jaar Sappho’ geopend

Rederijkerskamer Sappho bestaat 160 jaar. De vereniging viert dat met een tijdelijke expositie in De oude slagerij aan de Hogestraat, die vanmiddag werd geopend.

Op de expositie zijn foto’s te zien van roemruchte voorstellingen en optredens, documenten zoals het notulenboek en tekstboekjes van voorstellingen, verschillende affiches, kostuums en andere voorwerpen. Pronkstuk van de tentoonstelling is het 130 jaar oude vaandel van de rederijkerskamer, dat jarenlang verloren werd gewaand. Na een intensieve zoektocht is het vaandel, weliswaar in verwaarloosde staat, toch teruggevonden. Het heeft een ereplek in de tentoonstelling. Ook een briefwisseling met Agatha Christie, naar aanleiding van een onopgeloste moord in een door haar geschreven toneelstuk, is te bezichtigen.

Op 6 oktober 1860 hield het toen nog naamloze ‘reciteercollegie te Loppersum’ haar eerste vergadering. Belangrijkste doelstelling in die tijd was om de leden te oefenen in het Algemeen Beschaafd Nederlands, naast het Gronings dat in die tijd de omgangstaal was. Sappho brengt nog regelmatig voorstellingen op de planken en is altijd op zoek naar nieuwe leden.

De tentoonstelling in De oude slagerij, de museumwinkel van de Historische Vereniging Loppersum aan de Hogestraat 19, is gratis te bezichtigen tot begin december. Openingstijden: vrijdagen tussen 15 en 17 uur, zaterdagen tussen 10 en 13 uur.

Foto’s: Geert Boiten