Wandkleed over Groningse koloniale geschiedenis op reis naar Zeerijp

Van 17 mei tot 12 juni zal de Jacobuskerk in Zeerijp het decor zijn van een indrukwekkend kunstwerk: een 35 meter lang wandkleed, gemaakt door vrijwilligers in opdracht van Groninger Kerken. Het ontwerp is van kunstenares Hedy Tjin, bekend om haar felle kleurgebruik en aandacht voor maatschappelijke thema’s. Het kunstwerk verbeeldt verschillende elementen die te maken hebben met slavernij en kolonialisme in Groningen, zoals flarden van het werk op plantages, de ontsnapping van tot slaafgemaakten en vignetten die koloniale waar moesten aanprijzen.

Voor deze periode zoekt de organisatie vrijwilligers die aanwezig willen zijn tijdens de openingstijden van de kerk om bezoekers rond te leiden. Voorafgaand aan de tentoonstelling is er een informatiebijeenkomst waarin de vrijwilligers uitleg krijgen. Geïnteresseerden kunnen zich hiervoor opgeven bij Alie Leeuwis via leeuwisalie@gmail.com.

De expositie biedt een unieke kans om meer te leren over de Groningse koloniale geschiedenis en de impact die dit heeft gehad op de levens van vele mensen. Het wandkleed was eerder te bewonderen in de Akerk in Groningen, waar het in 2022 werd gemaakt. Meer informatie is te vinden op de website van de Akerk.