Een nieuwe kerkklok voor de Petrus en Pauluskerk

De twee middeleeuwse klokken van de Petrus en Pauluskerk in Loppersum krijgen op 16 maart weer gezelschap van een derde klok. De Uurwerkcommissie Petrus en Pauluskerk Loppersum heeft Simon Laudy van Klokken- en Kunstgieterij Reiderland opdracht gegeven een nieuwe klok te gieten. Dat spektakel vindt plaats op 15 maart in de avonduren, vlakbij de toren. Publiek is op beide dagen van harte welkom.

Op vrijdag 15 maart wordt ter plaatse een oven gebouwd en de gietmal geplaatst op het Marktplein. Rond 17.30 gaat de oven aan en rond 20.00 kan de klok vervolgens gegoten worden. De volgende ochtend rond 11.00 wordt de klok uit de mal gehaald en daarna kan de nieuwe klok, als alles goed is gegaan, rond 14.00 in de toren worden gehesen.

In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw werd met het Klokkenfonds geld ingezameld voor een uitgebreide restauratie van het uurwerk en de klokken in de Petrus en Pauluskerk, maar daarna bleef er nog een bedrag over. Jarenlang werd het geld bewaard voor uitgaven in de toekomst, maar sinds de Stichting Oude Groninger Kerken eigenaar is geworden van de kerk, heeft het Klokkenfonds geen bestemming meer. Daarom heeft de Uurwerkcommissie in overleg besloten om het resterende bedrag uit te geven aan een nieuwe ‘kinderklok’, als cadeau aan het dorp.

Het oorspronkelijke ‘kinderklokje’ werd in 1847 verkocht. Sindsdien hangen er nog twee middeleeuwse klokken in de kerk, uit 1397 en uit 1548. De beide klokken zijn regelmatig te horen, ook om bijvoorbeeld begrafenissen aan te kondigen. Dat was ook het oorspronkelijke doel van het verkochte ‘kinderklokje’, dat vandaag de dag in de kerk van Huizinge dienstdoet.

De nieuwe kerkklok zal opnieuw dienst gaan doen als kinderklok, al hoopt het bestuur van de uurwerkcommissie uiteraard dat dat niet vaak nodig zal zijn.