Lopsterkroniek dec 2013


Nieuwe Lopster Kroniek gepresenteerd op Kerstmarkt

Mensen, monumenten en gaswinning, Lada’s… Op de drukbezochte kerstmarkt presenteerde de Historische Vereniging Loppersum een spiksplinternieuwe Lopster Kroniek met daarin veel lezenswaardigs over het dorpsleven van zowel het verre als het recente verleden.

Aardgaswinning bedreigt onze monumenten. In de jaren zeventig en tachtig waren we echter met heel andere dingen bezig: garage Norder beleefde een stormloop van mensen die een Lada wilden hebben. Die Russische auto’s waren niet aan te slepen. Weer dertig jaar eerder zien we een jong meisje dat  haar vader helpt om baggerturf uit Exloërmond op te halen met zijn turfschip. En kritische burgers? Die zijn er altijd al geweest, zo blijkt uit een opgedoken brief met kritiek op de bouw van het gemeentehuis aan de Raadhuisstraat. Een broer van K.P. Zijl haalt herinneringen op en deelt  met ons prachtige foto’s uit het familie-album. 

 

Via een uitgebreid krantenartikel van 1939 reizen we naar de 16e eeuw. Op Eekwerd woonde toen Abel Eppens op de edele heerd Bolhuis. Als vluchteling in Emden schreef Eppens later een prachtige kroniek schreef overde roerige tijd waarin hij leefde.  Dát en veel meer is te lezen in de Lopster Kroniek van 2013, die dit jaar zijn 24ste editie beleeft.

De Lopster Kroniek is ook na de kerstmarkt voor 5 euro te koop bij de Historische Vereniging Loppersum (HVL) 0596-572119. Wees er snel bij, want de oplage is beperkt. Leden van de HVL ontvangen de Lopster Kroniek elk jaar gratis. Het lidmaatschap bedraagt 15 euro, en daarmee is direct het hele gezin lid, wat onder andere toegang geeft tot leuke lezingen.  Voor meer informatie over het werk van de HVL kijk eens op www.hvloppersum.nl en nieuws leest u ook op twitter.com: @HVLoppersum.

Kroniek Abel Eppens