Met 25 ton aardappelen door de Lopster straten

Maandagochtend ging de telefoon, Lopster Klaas Kort: ‘Je moet nu foto’s komen maken, ze zijn bezig aardappelen te rooien op een stuk van 13,5 ha bij Loppersum en rond de middag zijn ze al klaar’. Ik tref Klaas op een perceel aan tussen de Wirdumerweg en de Wijmersweg. Maatschap A.L. van Os uit Uithuizen bleek aan het aardappelen rooien met hun 4 rijer ‘De Wulf’ bunker rooimachine op rupsen. Een enorm gevaarte dat GPS gestuurd en hydraulisch aangedreven middels een 550 pk Scania motor over de vruchtbare Lopster Klei snort.

Vanuit de cabine, wat niet onderdoet voor een ware cockpit, knikt machinist Rien van Os vriendelijk en duidelijk trots. Een hele verantwoordelijkheid om zo’n kapitale machine te bedienen. Met een bunker met een inhoud van 11 ton op de zelfrijdende rooier is het natuurlijk ook noodzakelijk dat de gerooide pootaardappelen op een efficiënte manier af te voeren naar de basis in Uithuizen. Zo’n machine zet je niet even stil als er nog 160 hectare liggen te wachten om gerooid te worden.

Maar liefst 3 enorme 25 ton’s Veenhuis kiepers worden in gezet. Ondanks het uiterlijk van een eenvoudig transportmiddel blijken ook deze kiepers high-tech. De 3 stikstof geveerde assen waarbij de voorste as geheven kan worden, kan met zowel de voorste als de achterste as meesturen. Zo blijft de bodemdruk laag en ‘wringen’ de wielen de klei, asfalt of klinkers niet in kuilen en gaten. De aangespannen tractoren hebben het dan ook niet gemakkelijk om deze gevaarten geladen over het land te verplaatsten.

De vele tonnen late pootaardappelen worden zorgvuldig gezeefd en de aardappelen tussen de 28 en 55 mm gaan via Uithuizen over de hele wereld. Vooral in het Midden Oosten wordt deze aardappel erg geliefd.

‘Deze roodschillige Desiree is een export ras, en brengt een zeer goede consumptie aardappel voort. Een delicatesse als tafelaardappel en ook uitstekend om patat van te maken. Lichtgeel en vlezig. Kooktype van vastkokend tot kruimig. Een hoge opbrengst. Dit soort is goed te bewaren en resistent tegen de wratziekte. De knollen zijn langovaal en uniform van vorm en vlakogig. Redelijke resistentie van fytoftora in de knol’ volgens een site dat gespecialiseerd is in aardappelen.

Het team van Van Os maakt vele uren achtereen om zoveel mogelijk van oogst in te schuren. Als het regent, gaat het nog prima met zo’n rups aangedreven machine, maar het verloopt zoveel sneller en soepeler als het mooi weer is.
Modder op de weg, bijzonder gedrag van medeweggebruikers, de tijdsdruk om op tijd weer terug en de vroeg invallende avond maakt het dat het steeds scherp opletten is voor de chauffeurs op de openbare weg. Een ongeluk zit in een klein hoekje en niet alle weggebruikers gaan er even goed mee om.

Zo blijkt maar weer dat de vruchtbare Lopster Klei voedingsbodem is voor mooie producten. Eerder publiceerden we al over de Lopster Klei Tulp die ook zijn weg vindt over de hele wereld. Wat wordt het volgende?. Ik blijf me trots verwonderen.