Zilveren legpenningen voor vinders Lopster muntschat

Zaterdagmiddag 20 mei reikte burgemeester Albert Rodenboog van de gemeente Loppersum tijdens ‘Lente in Loppersum’ een zilveren legpenning uit aan Aldwin Wals, amateurarcheoloog en Sierd Jan Tuinstra, senior archeoloog van MUG Ingenieursbureau. De heren kregen deze penning omdat zij betrokken waren bij de vondst van de gouden muntenschat in het centrum van Loppersum in september 2016. Burgemeester Rodenboog: ‘Zonder hen waren die munten voor ons verborgen gebleven en was ook het prachtige verhaal van de historie ervan nooit verteld.’

Muntschat van 48 goudguldens en unieke Tudor penning

Bij herinrichtingswerkzaamheden in het centrum van Loppersum zijn de gouden munten gevonden. De munten vormen een schat van goudguldens, stammend uit de 16e eeuw en afkomstig uit het Heilige Roomse Rijk.

Nog niet alle munten zijn exact gedateerd, maar op dit moment lijkt de oudste munt afkomstig uit 1501 en de jongste uit 1592. Naast de goudguldens is ook een unieke penning gevonden. Op de gevonden penning is een Tudor roos afgebeeld, een kenmerk van het Engelse Tudor koningshuis, in de tweede helft van de 16e eeuw veel als beeldmerk gebruikt.