Archeologische zoekmiddag in Loppersum

Zouden er nog meer munten in de Lopster bodem zitten? Of andere spannende dingen? De Historische Vereniging Loppersum is heel erg benieuwd, en daarom organiseert ze op 16 september een Archeologische Zoekmiddag. Kinderen tussen de 4 en 16 jaar mogen dan in de afgegraven wierdegrond scheppen en graven naar scherven, pijpenkoppen, botten en wie weet wat voor bijzondere schatten!

In september 2016 vonden archeologen bij de graafwerkzaamheden in de Van der Munnikstraat en de Lagestraat een schat van 48 gouden munten. Vrachtwagens vol aarde uit diezelfde straten en de rest van de dorpskern werden weggebracht naar een stortbult aan de Bosweg. De grond die daar nu ligt, zit vol met allerlei objecten van misschien wel driehonderd jaar oud.

Graven en zoeken op de stort mag op 16 september tussen 14.30 en 16.30 uur. Leden van de AWN, de vereniging voor vrijwilligers in de archeologie, zijn aanwezig om de vondsten te bekijken en te determineren; door een scherf, steen of stukje metaal goed te bestuderen, kunnen ze zo precies mogelijk vertellen wat het is en hoe oud het is. Ook Aldwin Wals, de vinder van de 48 gouden Lopster munten, is aanwezig om de schatzoekers tips en trucs te leren.

Bijzondere vondsten worden allemaal zorgvuldig schoongemaakt en netjes in zakjes gedaan, net zoals bij echte opgravingen. Tijdens het festival ‘Achter de Lagestraat’, een week later (23 en 24 september), zijn alle bodemschatten te bekijken in het Archeologisch Museum van Loppersum, dat speciaal daarvoor wordt ingericht. En natuurlijk staat bij elk voorwerp de naam van de vinder vermeld.

Let op! Op de stort aan de Bosweg mag niet zonder officiële toestemming van de grondeigenaren gezocht worden. Ga dus niet op je eigen houtje opgravingen doen, maar meld je nu alvast aan via info@hvloppersum.nl, dan weet je zeker dat je op 16 september mee kunt doen.