Weerzien tussen Lopster oud-winkeliers tijdens opening expositie

Het was gezellig druk op zaterdag 21 oktober in Ons Dorpshuis in Loppersum. Ruim honderd mensen bezochten de opening van de tentoonstelling ‘Oude winkels in Loppersum’ van de Historische Vereniging. Dat leverde bij veel bezoekers een weerzien op met oud-middenstanders, oud-collega’s en oud-concurrenten.

De tentoonstelling van oude winkelspullen, variërend van het gereedschap van fietsenmaker Van der Molen tot de litermaat voor de soepenbrij van melkventer Wiersema en allerhande interessante snuisterijen daar tussenin, trok op de openingsmiddag een groot publiek. Bestuurslid Henk Schildhuis, die vele uren in het benaderen van alle bruikleengevers heeft gestoken, opende samen met de jongste bezoeker de tentoonstelling door de melkventersbel te luiden.

Veel mensen kwamen kijken hoe de spullen van hun ouders of grootouders een plaatsje hadden gekregen in de vitrines, maar er waren ook flink wat oud-middenstanders zelf naar de expositie gekomen. Daar wachtten hen soms bijzondere herenigingen: winkeliers en vaste klanten die elkaar jaren niet gezien hadden of concurrenten die samen herinneringen konden ophalen aan vroeger. Enkele films uit de jaren zeventig en tachtig over de Lopster middenstand trokken ook veel bekijks.

Ook erg geslaagd was de combinatie van expositie en speurtocht. In de week voorafgaand aan de opening van de tentoonstelling was er een puzzeltocht uitgezet die de deelnemers langs oude winkelpanden voerde, waar vragen beantwoord moesten worden. Veertig mensen kwamen hun formulier inleveren en uit de foutloze inzendingen werd Marthy Bos als winnaar getrokken. Zij ontving een fotoboek over W.F. Pastoor, Lopster fotograaf.

De tentoonstelling is nog een aantal maanden gratis te bezoeken in Ons Dorpshuis aan de Wirdumerweg 22 in Loppersum. De eerstvolgende open middag is op zaterdag 4 november tussen 14 uur en 17 uur. Andere open middagen worden gepubliceerd op www.hvloppersum.nl of op de facebookpagina van de HVL.