Voorstelling ‘Aardgasten’ in de Stormvogel

Theatergroep Hollands Glorie speelt in oktober vier keer de voorstelling Aardgasten in de Stormvogel: locatietheater dat put uit de geschiedenis van de gaswinning en je in razend tempo door de crisis trekt.

Wat begon als een feestje, ontaardt al snel in een surreële crisis.
Niemand kan meer weg… althans dat wordt gedacht. Niemand is wie hij lijkt. En iedereen draait om de vraag heen: hoe heeft dit zover kunnen komen? In de nieuwe theatervoorstelling Aardgasten verbindt theatergroep Hollands Glorie de geschiedenis van de Groningse gaswinning met een fictieve crisissuatie. De voorstelling mixt feit met fictie, heden met verleden en politieke spanningen met persoonlijke confrontaties. In 75 minuten trekt het je in razend tempo door de crisis.

De vondst van de Groninger gasbel in de jaren zestig leidde tot euforie. Het gas moest zo snel mogelijk de grond uit, heel Nederland werd enthousiast aangesloten op het aardgas en het geld stroomde binnen. Nu kennen we de keerzijde van deze gebeurtenis: aardbevingen en bodemdalingen. De gaswinning is niet voor iedereen een feestje geweest. Had men dat destijds al kunnen voorzien? En hoe werkt die wetenschap door bij mensen die vandaag de dag beslissingen moeten nemen?

Met de voorstelling Aardgasten brengt Theatergroep Hollands Glorie dit hoofdstuk uit de Canon van Nederland op een theatrale en humoristische manier tot leven. De voorstelling gaat op 4 oktober in première in Kolham, een betekenisvolle dag en plek. In Kolham werd in 1959 op het terrein van boer Boon de grootste gasbel gevonden. Op 4 oktober 1962 vond een belangrijk Kamerdebat over de gaswinning plaats.

Tentoonstelling De ontdekking van de Groninger gasbel

Met de voorstelling reist ook de expositie ‘De ontdekking van de Groninger gasbel’ mee. De expositie is samengesteld door de Verhalen van Groningen en vertelt over de gaswinning in de jaren zestig. Via verhalen van boeren, lokale en nationale overheden, burgers en wetenschappers krijgt de bezoeker op een laagdrempelige manier te zien hoe mensen de gaswinning destijds beleefden. De expositie kan zowel vooraf als na afloop van de voorstelling worden bekeken.

Over theatergroep Hollands Glorie

Stichting Hollands Glorie is in 2013 opgericht en blaast onderbelichte onderwerpen uit de Nederlandse geschiedenis op een verrassende en absurdistische manier nieuw leven in. Historische feiten worden bewust aangevuld met fictie, om onderwerpen op een theatrale manier te belichten en nieuwe urgentie te geven. Eerdere voorstellingen zijn Emma’s dilemma, 24 uur wankelt de troon (2014) en Het vaarwel van Joop alias Miss Mighty M (2015).

Meer informatie en kaartverkoop

Kijk voor meer informatie en de kaartverkoop op de website van stichting Hollands Glorie.
Tot 11 augustus kosten tickets € 13,- p.p. Daarna is de prijs € 16,-