Boek over 120 jaar jaarmarkt en kermis

De geschiedenis van de vereniging De Loppersumer Jaarmarkt staat centraal in het boek Jaarmarkt en kermis in Loppersum. Het boek verscheen ter gelegenheid van het 120-jarig bestaan van de vereniging dit jaar. Naast de historie staan de schrijvers ook stil bij de oorsprong van de Lopster kermis, de Lopster paardenloterij, de manier waarop men adverteerde, en het zoutwaterbad dat op kosten van de vereniging werd aangelegd.

De sterke verhalen waren niet van de lucht tijdens de presentatie van het boek, op vrijdag 14 september in het dorpshuis van Loppersum. In een gezelschap van genodigden ontving erelid Flip Boven van de vereniging (hij was tussen 1976 en 1991 secretaris en voorzitter) het eerste exemplaar uit handen van voorzitter Geert Jan Reinders. In het boek vertelt Boven hoe hij secretaris werd bij het inleveren van de totoformulieren bij toenmalig voorzitter Jan van Dijk: ‘Aan de keukentafel bij Van Dijk aan de Kruisweg vroeg hij een keer: Lopster Joarmaart het n nije siktoares neudeg. Is dat wat veur joe? Ik vroeg hem of er veel werk in zat. Eén vergadering per jaar zei hij. Hij vergat erbij te vertellen dat de organisatie van de grasbaanraces ook op de secretaris neerkwam. En daar zat het meeste werk in.’

De jaarmarktvereniging organiseerde de markt, de kermis en nog tal van andere activiteiten zoals concoursen hippique, grasbaanraces, wielerwedstrijden, fietstochten en loopevenementen. Een groot deel van de feestelijkheden in het dorp danken de Lopsters aan de jaarmarktvereniging. En elk verenigingsjubileum werd groots gevierd, in 1923 bijvoorbeeld haalde men het befaamde gezelschap Variété Faveur met Willy Derby en Lou Bandy naar het dorp.

De plaats van de jaarmarkt veranderde nauwelijks, maar die van de kermis soms door de aanleg van een nieuwe straat. De kermissen op de parkeerplaats voor het café aan de Lagestraat en (nadat café Kral op het marktplein door brand verloren ging) voor de kerk, zullen velen zich nog herinneren. En wie vergeten was dat de gemeenteraad op het punt stond de kermis te verbieden, wordt in het boek weer bijgepraat. Het boek met veel foto’s en illustraties is samengesteld en geschreven door Wil Scheltens en Ben Scheltens, die eerder verantwoordelijk waren voor de jaarboeken Loppersum.

Jaarmarkt en kermis in Loppersum wordt uitgegeven door De Loppersumer Jaarmarkt met hulp van de stichting Familiearchief. Dankzij een bijdrage van de Eenkema-stichting is het boek gratis voor leden van de vereniging en kost het € 13,95 voor andere liefhebbers. Het boek ligt klaar in de stand van de vereniging op de jaarmarkt van woensdag 19 september. Daarna is het te koop in de winkel van Aristo Promotions aan de Lagestraat 14 in Loppersum.