Terugblik Achter de Lagestraat (met VIDEO)

Nooit eerder heeft de organisatie van Lopster Aalbeern zo vaak op Buienradar gekeken als op zaterdagmorgen. Maar het viel mee! De enige echte bui die aan het eind van de middag viel, was duidelijk geregisseerd door toneelvereniging Sappho, want die paste wonderwel in de eenakter Droomeiland die ze opvoerde.

Het was als vanouds gezellig. De creatieve markt onder de appelbomen (met schilderijen, keramiek, smeedwerk, zelfgemaakte tassen, bloemstukjes en nog veel meer) trok veel kijkers. Door kinderen tijdens Bonkhörn gemaakte reusachtige vogelverschrikkers waren te vinden in een spannende verborgen tuin, onder toezicht van een ooievaar vanuit een ooievaarsnest, en in de prachtige tuin ernaast droeg Koos Cleveringa speciaal voor de gelegenheid vogelgedichten voor. Het Wereldorkest en popkoor Ripa hadden er duidelijk zin in. Een wonderlijk camerateam dook op onverwachte plekken op. Grote en kleine kinderen werden ingewijd in de (druk)kunst door Paula Biemans en Tineke Knapper. IVAK maakte van de gelegenheid gebruik door te laten zien wat ze allemaal in huis had: de djembé-workshop zorgde voor een grandioze finale.

De tuinen hingen verder vol met maar liefst 252 fraaie vogels, gemaakt door kinderen van de beide basisscholen. Wethouder Bé Schollema, voorzitter van de jury bestaande uit kunstenaar Nanny ter Wiel en dierenarts Jos de Boer, had er een hele klus aan. Acht prijswinnaars wezen ze ten slotte aan: Luna Schoolland, Leroy, Rafaela en Enas Ralaa (van de Beatrixschool) en Lisa Bekke, Iris Haaksema, Rosa Visscher en Ruben van Roemte. De hoofdprijs ging naar Kristel uit groep 7, ook van Roemte.

De vogels zijn zaterdagavond allemaal weggevlogen. Naar landen waar het warmer is. De organisatie vond het verstandig om het festijn zondag niet door te laten gaan, vanwege het weer.

Het videoteam van Lopsternijs liep zaterdagmiddag ook rond Achter de Lagestraat. Ze maakten de volgende reportage: