Bart Hol vertrokken naar Special Olympics

Oud-Lopster Bart Hol doet dit jaar mee aan de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi. Speciaal voor Lopsternijs doet zijn vader Marinus verslag van Barts belevenissen. Vandaag deel 1: Het vertrek.

Donderdag 7 maart zijn zwemmers Chris Kuiper en oud-Loppersummer Bart Hol samen met coach Grietje Hooiveld van Team NL vertrokken naar de Special Olympics World Games 2019 in Abu Dhabi.

Rond het middaguur werd er bij zwembad Tropiqua in Veendam afscheid genomen van familie, vrienden en belangstellenden. Op Schiphol was later in de middag nog een uitzwaai-bijeenkomst georganiseerd voor Team NL met o.a. het afleggen van de olympische eed, een aantal toespraken en de officiële overhandiging van de sporters aan de Head of Delegation. Na een laatste knuffel en een traan vormden de aanwezige familieleden en vrienden een erehaag en konden de sporters, coaches en begeleiders in het vliegtuig stappen naar de Verenigde Arabische Emiraten.

De komende dagen staan voor de sporters eerst in het teken van kennismaken met het land, de cultuur en de bewoners. De openingsceremonie is donderdag 14 maart in het Zayed Sports City Stadium van Abu Dhabi en daarna beginnen de olympische wedstrijden. Bart komt uit op het onderdeel zwemmen. De vaste zwemcoach van beide topsporters en van De Brug Veendam, Grietje Hooiveld, zal in het zwemstadion van Dubai beide heren en de zwemploeg van Team NL coachen. Bart komt uit op de 400, 800 en de 1500 meter vrije slag en ook nog op de 4 x 50 meter estafette.

Chris en Bart maken, samen met drie andere zwemmers uit Raalte, deel uit van het Special Olympics zwemteam. In totaal gaan er 65 andere sporters mee uit Nederland. Samen met 23 coaches, 3 Unified Partners en 9 stafleden vormen ze Team NL.

Special Olympics World Games 2019

Van 14 t/m 21 maart strijden 7.500 sporters met een verstandelijke beperking uit meer dan 190 landen tegen elkaar op dit wereldpodium in Abu Dhabi en Dubai. Samen met 4.000 coaches en begeleiders, 20.000 vrijwilligers en 500.000 toeschouwers, zijn de World Games ’s werelds grootste sportevenement in 2019! De 65 sporters van Team NL zijn actief in 13 takken van sport: atletiek, bowling, golf, gymnastiek, handbal, inline-skaten, judo, paardrijden, tennis, wielrennen, zeilen, zwemmen en open water zwemmen.

Foto’s: Marinus Hol