KP Zijlbad maakt zich op voor nieuw seizoen

Aan de Badweg in Loppersum biedt het KP Zijlbad momenteel een wat bijzondere aanblik: het bad is namelijk zo goed als leeg. Vrijwilligers van de technische ploeg hebben het water weggepompt en zijn bezig met het grondig schoonmaken van het bad en de wanden, zodat er vanaf 1 mei weer gezwommen kan worden.

Klaas Jan Bolhuis is al jaren vrijwilliger voor het bad en kan tot in detail vertellen over de installaties en werkzaamheden. ‘Tijdens het zwemseizoen verzamelt zich slib op de bodem van het bad. De zwemmers merken daar niets van, maar we willen het wel graag kwijt. Daarom pompen we het bad in het voorjaar zo ver mogelijk leeg, zodat we het schoon kunnen maken.’

Dit jaar kwamen daar nogal wat extra werkzaamheden bij. ‘We hebben het zand van het zandfilter, dat kalk en ijzer uit het water zuivert, vervangen. Alleen was dat zand door alle kalk en ijzer zo aan elkaar gaan klonteren, dat we met twee man bijna vijf dagen bezig zijn geweest om alle brokken eruit te halen. En de bronpomp, die het zoute water van grote diepte oppompt, was gaan lekken. Een van onze technici heeft de pomp heel zorgvuldig deeltje voor deeltje gedemonteerd en alles in het vet gezet. Dat zijn allemaal dingen die behoorlijk wat tijd kosten.’

Het ‘KP’, zoals het zoutwaterbad in Loppersum liefkozend wordt genoemd, gaat dit jaar al op 1 mei open, bijna twee weken eerder dan normaal. Vrijwilligers zijn bezig met schilderen, poetsen en onkruid verwijderen. ‘Vorig jaar was het al vroeg in het seizoen mooi weer,’ legt voorzitter Chris Bultje uit. ‘Daarom hebben we nu besloten om eerder te starten, in de hoop op weer zo’n prachtig seizoen. Dat betekent wel, dat we nu heel hard moeten werken om alles op tijd klaar te hebben.’ Nu maar hopen dat de meimaand inderdaad mooi weer zal brengen.

Abonnementen

De voorverkoop van abonnementen vindt plaats via de website www.zoutwaterbad.info en op 29 en 30 april aan de kassa aan de Badweg 16 in Loppersum. Op 1 mei vindt om 13.00u de feestelijke opening plaats en kunnen de aangeschafte abonnementen worden opgehaald. Als het weer het toelaat, kan er ook meteen gezwommen worden.

Op de foto: vrijwilligers Gert-Jan Flikkema, Nora, Klaas Jan Bolhuis en Erwin Flikkema in het lege KP Zijlbad.