Zaterdag Grasbaanraces

Op zaterdag 8 juni a.s. is het weer zover: voor het tweede opéénvolgende jaar zal de derde ronde van het Dutch Open Grasstrack weer worden verreden op de grasbaan in Loppersum. Na wedstrijden in Eenrum en Vries, is MFAC Loppersum op de tweede zaterdag in juni de organisator van dit evenement. Dit jaar heeft het Dutch Open Grasstrack (ONK Grasbaan) het sterkste deelnemersveld ooit! Het is met recht een Open NK, want ook vanuit het buitenland is de animo dit jaar fantastisch.

Achttien grasbaanrijders strijden dit jaar om de titel bij de Specials Senioren. Naast onze Nederlandse toppers, hebben ook een aantal internationale EK en WK-rijders zich aangemeld voor de races op de Nederlandse grasbanen. Zo staat in Loppersum bijv. Andrew Appleton (GB) aan de start. Deze Engelse rijder heeft een lange historie van EK en WK-deelname en is een graag geziene deelnemer bij internationale wedstrijden. Maar meedoen aan het Open Nederlands Kampioenschap doet hij voor het eerst. EK en WK-veteraan Bernd Diener (DE) heeft zich na zijn start in de Dutch Open Grass Track in 2018 ook voor 2019 weer gemeld. Hij zal net als, de winnaar van de vorige editie van de grasbaanraces in Loppersum, Richard Hall (GB) en de altijd spectaculair rijdende James Shanes (GB) ook weer van de partij zijn. Zij gaan de strijd aan met onze Nederlandse WK-deelnemers Romano Hummel en Theo Pijper. Verder zullen ook de EK-deelnemers Dave Meijerink, Henry van der Steen, Lars Zandvliet, Mika Meijer en Jarno de Vries aan de start staan.

Ook bij de Zijspannen is het enthousiasme groot. Het aantal van vijftien teams dat in Loppersum rijdt is in geen jaren gezien. Het gros van die teams komt uit Nederland, aangevoerd door regerend Europees Kampioen William Matthijssen en Sandra Mollema, direct gevolgd door Wilfred Detz-Wendy Arling, Sven Holstein-Martin Strockmeijer en de Nederlands Engelse combinatie van David Carvill en Dennis Smit. Ook zien we de combinaties van Arnold Bruins-Mart Sterenborg, Marcel Raatjes-Marco Sterenborg en Klaas Kregel-Emiel Bruins terug op de knusse kleibaan in Loppersum. Verder ook in de Zijspanklasse een grote internationale belangstelling met deelname uit Frankrijk, Engeland, Duitsland en Denemarken.

Naast deze Specials-klassen rijdt ook de Nederlandse top van de Shorttrack in Loppersum, met elk twaalf rijders in de klassen NK ST250cc en NK ST500cc. Gezien het deelnemersveld in al deze klassen, en gezien de zinderende wedstrijden zoals ze reeds in Vries en Eenrum zijn verreden, is spektakel verzekerd want de coureurs zijn aan elkaar gewaagd.

Voorafgaand aan het Dutch Open Grasstrack gaat het dagprogramma vooraf: vanaf 14.00 uur worden de series in de diverse Jeugd & Nationaal klassen verreden. De finales van het Jeugd & Nationaal programma worden echter in de 1 e serie van het avondprogramma afgewerkt. Hierdoor wordt het totale dagprogramma ingekort, maar daarnaast is er voor de finales in het Jeugd & Nationaal programma meer exposure qua publiek. De trainingen van de ONK Special Senioren, ONK Zijspannen, NK ST500cc en de NK ST250cc vinden ook in de middag plaats, en wel om 15.00 uur.

MFAC Loppersum nodigt iedereen uit om al vanaf vrijdagavond 7 juni aanwezig te zijn op het fraaie sportpark aan de Bosweg in Loppersum. Kampeerplaatsen met douches en toiletten zijn beschikbaar. Bovendien is er, in samenwerking met Sportclub Loppersum, het inmiddels traditionele 40+ voetbaltoernooi met deelname van een team van de MFAC en div. teams uit de regio. Na afloop verzorgt een dj onder het genot van een hapje en een drankje de muziek.

foto: Henk Mannes