David van der Kam nieuwe trainer SC Loppersum

De 45-jarige David van der Kam is vanaf komend seizoen de opvolger van Henk Buikema als hoofdtrainer van het eerste elftal van SC Loppersum. Buikema stond vanaf 2015 voor de groep toen Jaap Danhof naar toenmalige zondag tweedeklasser Noordster uit Oude Pekela vertrok en aansluitend Poolster onder zijn hoede ging nemen, en is bezig aan zijn vijfde seizoen als eindverantwoordelijke van de hoofdmacht van de Lopsters. Vanaf 1997 bekleedde Henk Buikema deze functie ook al, toen gedurende drie seizoenen. Hij heeft onlangs te kennen gegeven dat dit zijn laatste seizoen als trainer is.

David van der Kam werd op 17 oktober 1974 in Bedum geboren en is daar ook woonachtig. Hij is oud-voetballer van CVVB waarna hij als trainer actief is geweest bij Drachtster Boys en het eerste zaterdagelftal van Achilles 1894 uit Assen. In het seizoen 2018-2019 behaalde hij met Achilles de zevende plaats in de 3e klasse C en speelde die jaargang ook tweemaal tegen Loppersum dat thuis met 1-0 zegevierde terwijl in Assen een 3-3 puntendeling overeen werd gekomen. Na afloop van dat seizoen besloot Van der Kam een sabbatical in te lassen.

Rob Sleurink, voorzitter van Loppersum die volgend jaar door Sander Eisinga zal worden opgevolgd, licht de benoeming van David van der Kam graag toe. “We waren graag nog een jaar met Henk Buikema doorgegaan maar we zijn verder gaan kijken toen Henk kenbaar maakte na afloop van dit seizoen te willen stoppen als hoofdtrainer. Er hebben tien trainers gesolliciteerd waarna wij als bestuur, tezamen met aanvoerder Ruben Danhof, met vier kandidaten gesproken hebben. Uiteindelijk hebben we met twee sollicitanten vervolggesprekken gevoerd waarbij ook onze eerste selectie en Martijn Elzinga, trainer van het tweede elftal, betrokken waren. Van der Kam gaf de doorslag op het gebied van persoonlijkheid, rust en voetbalgedachte. Wij als bestuur streven voetbal op een zo hoog mogelijk niveau na waarbij de selectie bepaalt welk niveau reëel is. Dat kan de vierde klasse zijn maar ook de tweede klasse waarnaar we nu kijken omdat we de laatste jaren bovenin de derde klasse meedraaien. David van der Kam is een rustige, aardige kerel die die visie ondersteunt. ‘Ambitieus met beide benen op de grond’, zo zou ik hem willen omschrijven. Zoals altijd krijgt hij een eenjarig contract maar we gaan uit van een langdurige samenwerking.”

David van der Kam zelf is blij met zijn nieuwe uitdaging. “Ik heb bij Achilles gezeten, een erg prestatiegerichte, grote club waar de onderlinge verhoudingen echter niet zo goed waren. Ik was op zoek naar een club die de zaakjes goed voor elkaar heeft en dat is Loppersum. Iedereen doet iets extra’s; in de regio is het een stabiele derdeklasser. Henk heeft fantastisch gepresteerd door elk jaar om de prijzen mee te doen; ik ben benieuwd of we kunnen pieken richting de tweede klasse. Loppersum heeft een goede mix van ervaren en jongere spelers en een goed gedisciplineerde selectie. Ze willen voor elkaar los, dat is les één in het voetbal. Het is ook een club die meer is dan alleen voetbal en dat zocht ik. In de regio wordt het niet beter dan dit. Dinsdagmiddag kreeg ik het verlossende telefoontje van Rob Sleurink. Ik ben er blij mee en heb er heel veel zin in.”