Corona-tips van de huisarts

Het Coronavirus houdt de gemoederen bezig. Dit heeft inmiddels ook gevolgen voor de huisartsenpraktijken in ons dorp. Dokter Petra van Lune stuurde daarom deze extra nieuwsbrief, die we mogen plaatsen op Lopsternijs. Uiteraard geldt onderstaande informatie ook voor de patiënten van huisartspraktijk Booij en Wierenga.

Klachten

De meeste mensen krijgen weinig klachten. Ze zijn ook in een paar dagen weer beter. Soms kan het virus zorgen voor ernstige longontsteking. Dan duurt het langer om te genezen: soms wel een paar weken.

Het Coronavirus kan klachten geven van verkoudheid, niezen, hoofdpijn, keelpijn, benauwdheid, moeilijk ademen, verhoging of koorts. Mocht dit het geval zijn, dan heeft u misschien het Coronavirus. Testen is niet nodig. U hoeft ons niet te bellen. Bel wel als u steeds zieker wordt, of steeds moeilijker ademt.

Wat kunt u doen?

Blijf binnen, ga niet naar werk of school. Ga niet naar buiten. Door binnen te blijven voorkomt u dat u anderen besmet. Heeft u 24 uur geen klachten meer dan mag u weer naar buiten, naar uw werk of school.

Bent u ouder dan 70, heeft u een chronische ziekte of minder weerstand? Bel de praktijk of huisartsenpost als u koorts heeft en hoest of moeilijk ademt. Blijf thuis en binnen tot u de huisarts gesproken heeft. Ga NIET naar de huisarts, huisartsenpost of ziekenhuis toe. Als het nodig is, komt de huisarts naar u.

Als u geen klachten heeft, vragen we u om grote groepen te vermijden, als het kan thuis te werken en uw handen regelmatig te wassen, te hoesten in uw elleboog, papieren zakdoeken gebruiken en geen handen schudden.

Ook als u voor iets anders op spreekuur komt maar u bent wel verkouden (of hoesterig, keelpijn, grieperig), wilt u uw afspraak dan afzeggen! Dit om andere kwetsbare groepen te beschermen en om te zorgen dat wij als zorgpersoneel niet besmet raken en zorg kunnen blijven geven. Als onderzoek wel noodzakelijk is, kunnen we beschermende maatregelen treffen.

Als u bij een kwetsbare groep hoort (de mensen die uitgenodigd worden voor de griepvaccinatie) maar niet ziek bent, is het verstandig om afspraken aan de praktijk af te zeggen/uit te stellen. De assistente zal extra vragen stellen als u de praktijk belt dit om goed in te schatten of er mogelijk kans op Corona aanwezig is.

Uw huisarts

Tot nader orde zullen we gewoon spreekuur houden; dit kan veranderen als de situatie verslechtert: alle reguliere afspraken zullen dan afgezegd worden en er zal dan alleen nog een spoedspreekuur gehouden worden.

Moet u uw medicatie afhalen maar heeft u klachten, vraag dan iemand anders om uw medicatie te halen. Probeer zoveel mogelijk met de pin te betalen en contact te beperken. Als niemand medicatie voor u kan ophalen dan kan in overleg met de assistente de medicatie eventueel bezorgd worden.

Probeer onnodig bezoek aan de praktijk zoveel mogelijk te beperken. Bestel uw medicatie online of telefonisch.

Meer informatie

Heeft u geen klachten en wilt u informatie over het coronavirus, kijk dan op Thuisarts.nl, op de website van het RIVM of bel 0800-1351. Ook op Pharos.nl vindt u begrijpelijke informatie. Via de website van uw huistarts is het ook mogelijk om vragen te stellen via een e-consult.

Help waar je kunt!

Deze situatie vraagt om lastige maatregelen maar laten we er vooral voor elkaar zijn. Help ouderen en mensen met een verlaagde weerstand omdat zij beter in huis kunnen blijven. Mogelijk hebben ze boodschappen of andere hulp nodig.

Heb je tijd over en ben je zelf fit, kijk dan hoe je iemand in je omgeving kan helpen. Bijvoorbeeld door jezelf aan te melden bij de Zorgcoöperatie Loppersum.