Canadees monument onthuld

Op maandagmiddag 4 mei is op de algemene begraafplaats een monument onthuld voor de zeven Canadese soldaten die daar na de oorlog tijdelijk begraven hebben gelegen.

Namens de Historische Vereniging heeft lid Johan Schansker het initiatief genomen voor het monument. Hij is al jaren bezig met het verzamelen en documenteren van de gevechtshandelingen en troepenbewegingen van de geallieerden tijdens de bevrijding van Loppersum in 1945. ‘Deze zeven Canadezen hebben hun leven gegeven voor onze vrijheid. Eén van hen is omgekomen bij de gevechten om het dorp, de anderen in de buurt. Met dit monument willen we hun nagedachtenis eren,’ aldus Schansker.

Het monument bestaat uit een esdoornblad (maple leaf) in cortenstaal, met daar bovenop een roestvrijstalen plaat met het gestileerde esdoornblad uit de Canadese vlag. De namen van de zeven soldaten van het regiment Royal Winnipeg Rifles zijn erin gegraveerd. Op de website van de Historische Vereniging worden, waar mogelijk, de persoonlijke verhalen verteld van de soldaten.

Na een korte toespraak van HVL-voorzitter Els Zwerver onthulden Schansker en zijn zoon het monument.

Foto’s: Geert Boiten