Bijna 2000 toeschouwers voor Grasbaanraces (+ VIDEO)

Afgelopen zaterdag is voor een kleine 2000 toeschouwers de tweede ronde van het TAMOIL Dutch Open Grasstrack verreden op de grasbaan in Loppersum. Na twee jaar afwezigheid was het eindelijk weer zover, en mochten de top coureurs van de grasbaanmotorsport hun kunsten laten zien op de knusse kleibaan van Loppersum.

Natuurlijk was ons videoteam ook van de partij. Ruud en Hermien maakten deze spectaculaire reportage van de dag:

Nadat de diverse voor series in de Jeugd & Nationaal klassen, en de training van het Dutch Open programma, s’ middags onder perfecte weersomstandigheden konden worden afgewerkt, werd even na 17.00 uur gestart met de finales van de Jeugd & Nationaal klassen, welke in goed overleg met de KNMV, in het hoofdprogramma waren opgenomen.

Aansluitend werd er begonnen met het grote geweld in de diverse klassen van het Dutch Open Grasstrack. In de Special klasse Senioren werd deze 2e ronde van het Dutch Open Grasstrack een prooi voor de magistraal rondrijdende Romano Hummel.

De regerend wereldkampioen liet zien dat hij prima uit de voeten kon op de perfect geprepareerde baan in Loppersum. Vol gas en met zijn spectaculair ogende rijstijl pakte Hummel in de voor series het maximaal aantal punten waardoor hij zich rechtstreeks kwalificeerde voor de A-finale. De andere reeds geplaatste coureurs voor deze A-finale waren, de ook de gehele dag al zeer sterk rijdende Jannick de Jong, de Brit James Shanes en de uit Winschoten afkomstige Mika Meijer.

Dit viertal werd aangevuld met de beste twee coureurs uit de Last Chance heat, de Fries Henry van der Steen en de Deen Jakob Bukhave.

Toen in de A-finale het licht op groen ging en het startlint omhoog bleek dat Romano Hummel een iets mindere start had dan in de voorgaande serie ‘s, waardoor hij nu als tweede de bocht in dook achter de getergde Jannick de Jong.

Maar op het rechte stuk tegenover startfinish was Hummel de Jong alweer de baas en reed hij soeverein naar de overwinning in deze Special Klasse Senioren. Hiermee was hij dan ook de meer als terechte winnaar van de dag.

Ook de zijspannen kwamen aan het startlint in Loppersum. Vooraf waren de ogen met name gericht op het duel tussen het duo Wilfred Detz/Wendy Arling en de Engelse combinatie van Mitch Godden met bakkenist Paul Smith. Detz/Arling hebben in het verleden al bewezen goed uit de voeten te kunnen op de baan in Loppersum. Het lag dan ook in de lijn der verwachtingen dat deze beide combinaties zich rechtstreeks zouden gaan plaatsen voor de A-finale, wat dan ook gebeurde. Ook in deze klasse werd de A-finale aangevuld met de twee beste combinaties uit de Chance heat.

Dit waren de combinaties van Klaas Kregel en ”Crazy” Desi Holstein en de Duitse combinatie van Patrick Hermans met bakkeniste Sonja Mareike Drayer.

Bij de start van de A-finale ging het echter bijna mis voor de combinatie van de Engelsen Godden/Smith. Hun zijspan kreeg iets te veel grip waardoor het bijna achterover sloeg. Gelukkig kon rijder Mitch Godden het geheel onder controle houden, maar toen was de combinatie Detz/Arling al gevlogen en konden niet meer worden achterhaald. Godden/Smith deden er nog alles aan, en kwamen ook wel dichterbij, maar de race was te kort om Detz en Arling nog te passeren waardoor de Engelsen genoegen moesten nemen met de tweede plaats. Wilfred Detz/Wendy Arling konden dan ook, net als in de laatste editie van 2019, deze editie van het TAMOIL Dutch Open Grasstrack op hun naam schrijven. De derde plaats was voor de zaterdag zeer sterk rijdende combinatie Kregel/Holstein.

In de 125 cc Special klasse Jeugd ging de dagoverwinning naar Niek Meijerink voor Dominic Hamminga en Tygo Boersema.

Bij de NK-shorttrackklasse ST 1 mocht Frank Hamming uit de Groeve plaats nemen op het hoogste treetje, voor de Friezen Thijs van Hyum en Abe Kooistra.

De NK-shorttrackklasse ST 2 werd een prooi voor, de enige dame in deze klasse, Harriët Zwiers uit Sint Nicolaasga, Gert-Jan Valk uit Daarle werd tweede en Tonny Blok uit Noordwolde (Fr.) derde. MFAC Loppersum kan terugkijken op een zéér geslaagd, ongeval vrij evenement.

Foto: Maaike de Jong. Veel meer foto’s van de dag zijn te bekijken op de website van MFAC Loppersum.