Canadese veteraan Jim Parks bezoekt Loppersum

Op dinsdag 2 mei jl. heeft de Canadese veteraan Jim Parks een bezoek aan Loppersum gebracht. Onder belangstelling van o.a. burgemeester Ben Visser en een aantal Lopsters werd stilgestaan bij het Maple Leaf-monument op de Algemene Begraafplaats. Op dit monument staan de namen van zeven Canadese militairen van The Royal Winnipeg Rifles, die in of in de buurt van Loppersum tijdens de bevrijding zijn gesneuveld. De zeven soldaten hebben enige tijd op de begraafplaats in het dorp gelegen, waarna ze hun definitieve rustplaats op de Canadese Begraafplaats op de Holterberg hebben gekregen.

Jim Parks maakte in 1945 deel uit van The Royal Winnipeg Rifles. Hij herkende de op het monument staande naam van zijn luitenant, Mac. Kenzie. Jim is in 1944 tijdens D-Day op Juno Beach in Europa aan wal gekomen in een zogenaamde bren carrier. Hij vertelde het gezelschap dat hij zonder geweer vanaf het strand de duinen is opgerend en daar een geweer heeft kunnen bemachtigen en uiteindelijk in de omgeving van Loppersum (mede) voor onze bevrijding heeft kunnen zorgen.

Intussen is Jim 98 jaar. Het is uiteraard bijzonder dat hij de reis naar onze regio heeft ondernomen. Tom Dijkstra heeft namens de Historische Vereniging Loppersum Jim een bos bloemen overhandigd die hij bij het Maple Leaf-monument heeft gelegd. Met enkele belangstellenden heeft hij kort gesproken over zijn ervaringen die hij in 1945 in ons gebied heeft opgedaan.

foto’s: Geert Boiten