Loppersum viert 125e jaarmarkt en kermis

De inwoners van Loppersum kunnen zich verheugen op een feestelijke week in de derde week van september. Dan vindt namelijk de traditionele jaarmarkt en kermis plaats, die al sinds 1898 wordt georganiseerd. Dit jaar is het de 125e editie van dit evenement, dat veel bezoekers trekt uit de omgeving en ver daarbuiten.

Jaarmarkt met diverse activiteiten en optredens

De jaarmarkt wordt gehouden op woensdag 20 september van 12.00 uur tot 18.00 uur in het centrum van Loppersum, in de Hogestraat, Lagestraat en de Burgemeester van de Munnikstraat. Er zullen meer dan honderd marktkramen staan met een gevarieerd aanbod van producten en diensten. Ook zijn er verschillende activiteiten en optredens gepland, zoals:

  • De actie ‘Hoe zwaar weegt het bestuur’, waarbij bezoekers kunnen raden hoeveel het bestuur van de Loppersumer Jaarmarkt samen weegt. Wie het juiste gewicht raadt, maakt kans op een van de tien waardebonnen die te besteden zijn bij de lokale middenstand. De formulieren voor deze actie zijn verkrijgbaar bij de stand van de Loppersumer Jaarmarkt, die in de buurt van de Lopster Kroon staat.
  • Het optreden van het shanty en amusementskoor Losdorp, dat al meer dan 30 jaar bestaat en onder leiding staat van dirigent Harm op ’t Holt. Het koor zingt shanty’s, zeemansliederen en andere liedjes op de jaarmarkt. Het koor treedt zo’n 25 keer per jaar op en is een graag geziene gast op onder andere de Pinksterfeesten in Delfzijl, verpleeghuizen, jaarmarkten en Delfsail in Delfzijl.

Kermis met leuke attracties voor jong en oud

De kermis duurt vier dagen, van woensdag 21 september tot en met zaterdag 24 september. De kermis wordt gehouden op het Marktplein, waar verschillende attracties staan voor jong en oud. De kermis wordt georganiseerd in samenwerking met de familie Zwaagstra uit Eppenhuizen, die al jarenlang de kermis verzorgt. De oliebollenkraam en zweefmolen zullen ook dit jaar niet ontbreken. Op donderdag is er traditiegetrouw weer de eurodag, waarbij alle attracties slechts één euro kosten.

Lidmaatschap van de Loppersumer Jaarmarkt biedt voordelen

De leden van de Loppersumer Jaarmarkt kunnen profiteren van verschillende voordelen tijdens de jaarmarkt en kermis. Zo krijgen zij een vrijkaartje voor de zweefmolen of draaimolen voor hun kinderen en een tegoedbon voor een gratis oliebol of suikerspin. Ook krijgen zij één euro korting op een zak oliebollen bij de oliebollenkraam op het Marktplein. Bovendien steunen zij met hun lidmaatschap het voortbestaan van de jaarmarkt en kermis, die zonder hen niet mogelijk zouden zijn. Iedereen kan lid worden op de markt voor slechts vijf euro.

Verkeersmaatregelen en verplaatsing vrijdagweekmarkt

Tijdens de jaarmarkt en kermis zijn er enkele verkeersmaatregelen van kracht om de veiligheid te waarborgen. Zo zijn de Lagestraat en Hogestraat gestremd, evenals de Burgemeester van der Munnikstraat ter hoogte van De Luwte. Ook is er geen verkeer mogelijk richting Raadhuisstraat omdat op het Marktplein de kermis staat. Op vrijdag 22 september wordt de weekmarkt die normaal gesproken op het Marktplein wordt gehouden verplaatst naar de omgeving van Albert Heijn en tegenover het gebouw De Luwte.