DORPSTOP LOPPERSUM: HOE ZORGEN WE ERVOOR DAT VDL WEER BIJ DE TIJD IS?

Dorpsbelangen 3.0. Oftewel: een dorpsvereniging die bij de tijd is. Die slag zou het bestuur van Vereniging Dorpsbelangen Loppersum (VDL) graag willen maken. Bij de tijd, dat wil zeggen dat de vereniging een samenhangende, krachtige en sterke organisatie zou moeten zijn, die het héle dorp vertegenwoordigt. Daarom staken VDL, LopsterNijs en BVL de koppen bij elkaar. Samen hebben ze besloten om alle verenigingsbesturen uit het dorp uit te nodigen om actief mee te denken.
 
Op 18 juni bogen een heleboel vertegenwoordigers van de vele verenigingen en stichtingen die Loppersum rijk is, zich over de vraag hoe VDL weer bij de tijd te brengen is. Alleen dat al was leuk: dat iedereen die op de een of andere manier actief is in het dorp een keertje bij elkaar zat. Zwembad, toneel, sport, muziek, zorg, molen, cultuur, bedrijvigheid, jeugd, verkeer, energie: zo gek kun je het niet bedenken of het is er wel in Loppersum. 

‘Er zijn ongeveer vijftig verenigingen’, wist Olga Hartman, voorzitter van VDL, te vertellen. ‘En zowat elke bewoner is wel lid van één of meer van die verenigingen.’ Dit betekent dat als VDL paraplu, spreekbuis en verzamelpunt zou zijn van al die verenigingen, het draagvlak enorm is. Zeker met een krachtig communicatiemiddel als LopsterNijs, onze digitale dorpskrant.

Bundeling van krachten is absoluut nodig. Burgemeester Albert Rodenboog, die de aftrap gaf, vertelde dat alle dorpen in de gemeente wel een dorpsvisie hebben. Behalve het dorp Loppersum. Dat kan natuurlijk niet. Iedereen was het daarover eens: dat moet één van de eerste opdrachten aan Dorpsbelangen zijn. Hoe moet het dorp er over vijf, tien of twintig jaar uitzien? Is er behoefte aan een theaterruimte, jeugdvoorzieningen, een muziekkoepel of een dorpsplein als ontmoetingsplek? Willen we dat Loppersum een energieneutraal dorp wordt?

Bundeling van krachten is zeker ook nodig in praktische zin. LopsterNijs speelt daar al een heel belangrijke rol in. Aanvullend valt er nog te denken aan een soort smoelenboek van alle talenten in het dorp waar een vereniging voor advies terecht kan, ondersteuning bij het maken van websites, een vrijwilligersvacaturebank en hulp bij het aanvragen van een vergunning, het maken van een persbericht of het aanschrijven van fondsen.

Het bestuur van VDL gaat nu aan de slag met alle verzamelde ideeën. In september komt er een vervolgbijeenkomst.

Tekst: Nicolette Scholten

2015-06-18-19-Dorpstop_1.jpg