NIENHUISTERREIN WORDT NIENHUISTUIN ALS HET AAN LOPPERSUM LIGT

De organisatie krabde zich van tevoren nog wel even achter de oren. Zouden mensen op zo’n snikhete dag als het zaterdag 4 juli was, het wel kunnen opbrengen om de hele dag plannen te maken voor het Nienhuisterrein in Loppersum? Gelukkig werd er doorgezet. Met veel water, ijsjes, fris en ventilatoren was het best te doen. De creativiteit heeft er niet onder geleden!
 
Ongeveer 25 buren en belangstellenden deden mee aan het zogenaamde schetsatelier. Onder begeleiding van landschapsarchitecten maakten ze (letterlijk) schetsen voor een mogelijke invulling van de nu kale en lege voormalige kwekerij van Nienhuis. Ze lieten zich eerst inspireren door ’s morgens (in een antieke cabriobus!) bezoekjes af te leggen aan de Cloostertuin in Kloosterburen en de Lotustuin in Ulrum: mooie voorbeelden van dorpsinitiatieven.

’s Middags dus aan het werk. En ’s avonds, na een maaltijd aan lange tafels op, hoe kan het ook anders, het Nienhuisterrein, werden de plannen gepresenteerd aan ieder die maar geïnteresseerd was. De plannen varieerden van een dierenweitje en een kruidentuin tot aan een mooie en natuurlijke beschoeiing van de bestaande sloot en uitbreiding van het dijkje. Maar ook werd gedacht aan een kas (te gebruiken als ontmoetingsplek en orangerie), een bewegingstuin, een voor rollators en rolstoelers toegankelijk pad en fruitbomen. Zelfs een soort aalbeerndoolhof kwam voorbij.
In de plannen werd goed rekening gehouden met de monumentale elementen van het terrein (zoals de molen aan de ene kant, nu bijna door opschot en hoge bomen aan het oog onttrokken) en het watertorentje aan de andere kant) en aan de privacy van buren. De oproep van één van de buren om rekening te houden met de vele vogels die er zijn, zal ook zeker ter harte worden genomen.
De begeleiders zullen de plannen uitwerken en voorzien van aanbevelingen. Daarmee kan initiatiefnemer Stichting Lopster Aalbeern verder. Samen met iedereen die maar belangstelling heeft. Het eerste plannetje ligt al klaar: in het najaar gaan we in ieder geval bollen poten aan de randen van de sloot. Zodat het terrein in de komende lente al op een tuin gaat lijken.
 
Foto’s: Sjoerd van Dorp
Tekst: Nicolette Scholten
{phocagallery view=category|categoryid=96|detail=8}