Afscheidsconcert van Nanny ter Wiel

Op 6 februari 2016 zal het koor Jong Vocaal Groningen haar 20e jubileum vieren. Gedurende twintig jaar heeft het koor onder de bezielende leiding gestaan van de in Loppersum wonende zangpedagoge Nanny ter Wiel. Tijdens het afscheidsconcert zal Nanny het stokje letterlijk en figuurlijk overdragen aan de nieuwe dirigent Merlijn Wackers.

Het koor begon 20 jaar geleden als onderdeel van IVAK in Delfzijl onder de naam IVAK Jeugd Vocaal Ensemble. Vanaf het begin leidde Nanny ter Wiel het koor vol overgave. Er werden door de jaren heen diverse concertreizen gemaakt naar o.a. Italië, Tsjechië, Polen en Berlijn. In juni 2010 was het ensemble het koor van de opera Carmen (Bizet) in Delfzijl, een co-productie van het IVAK & Opera Spanga en zongen er zelfs twee koorleden mee als solist.

Eind 2010 verhuisde het ensemble naar de stad Groningen om zelfstandig verder te gaan onder de naam Jong Vocaal Groningen. Sindsdien zijn er vele nieuwe leden bijgekomen. Het koor bestaat inmiddels uit 27 leden, allen tussen de 18 en 35 jaar. Het koor doet regelmatig mee aan concoursen en festivals. Zo werd in 2012 het zangfestival op Schiermonnikoog voor de tweede keer gewonnen en werd het koor in mei 2015 toegelaten tot het internationale concours Cantarode in Kerkrade. Daarnaast vinden er ook regelmatig concerten plaats in Duitsland en is er al meerdere keren samengewerkt met het Drents Symfonie Orkest en het slagwerkensemble van muziekvereniging Constantijn Huygens uit Appingedam.

Na het komende concert zal het koor een nieuwe start maken onder leiding van Merlijn Wackers. Er zal toegewerkt worden naar onder andere het zangfestival op Schiermonnikoog van dit voorjaar. Tevens heeft het koor de ambitie om uit te groeien tot een nóg groter koor waarmee er nog meer klassieke werken mogelijk zullen worden. Met name jonge tenoren en bassen met zangervaring zijn altijd welkom.

Tijdens het concert op 6 februari zal het koor verschillende klassieke en licht-klassieke werken ten gehore brengen van componisten als Grieg, Fauré en Vivaldi. Voor meer informatie kunt u terecht op de website www.jongvocaalgroningen.nl

Het jubileumconcert is op 6 februari om 20 uur in het gebouw van het Apostolisch Genootschap, Vestdijklaan 2 te Groningen. Kaarten à €7,50 zijn te reserveren via de site of te koop aan de deur.