JAN PETER BALKENENDE INSPIREERT GRONINGER ONDERNEMERS

Op 14 juni probeerden studenten en ondernemers uit Groningen, in Spoorzicht in Loppersum, met elkaar plannetjes te maken voor een duurzamer provincie. Geïnspireerd door niemand minder dan de voormalige minister-president Jan Peter Balkenende, die een bevlogen betoog hield over hoe bedrijven in Groningen kunnen bijdragen aan duurzame ontwikkeling. Oftewel: hoe Groningen tot de nationale leider op het gebied van Sustainable Development gemaakt zou kunnen worden.

‘Waar gaat het écht om’, aldus Balkenende. ‘Vraag je als ondernemer af: wat ben je aan het doen en waarom? Hoe doe jij je zaken? Wat draag jij bij? Neem een bedrijf als Heineken dat een vestiging heeft in Zuid-Afrika. Ze investeert in lokale en mobiele gezondheidscentra. Maar tegelijk streeft ze ernaar om 60% van het graan lokaal te produceren: dat geeft minder uitstoot en meer mogelijkheden voor lokale boeren.’ Een ander voorbeeld is Unilever, dat probeert verder te k ijken dan alleen de korte termijn. Sustainability in bedrijven is niets extra’s, maar hoort tot de kerntaak van het bedrijf, aldus Balkenende. 

 Het kan op grote schaal, zoals Heineken en Unilever, maar het kan ook klein. Franc van den Berg van Ernst & Young illustreerde dit laatste met een mooi voorbeeld: ‘Er was een aannemersbedrijf waarvan het personeel op een maandagochtend de vloer bezaaid zag met dubbeltjes en kwartjes. Nadat ze alles gretig hadden opgeraapt, vroegen ze de baas om uitleg. Goh, wat raar, had de baas gezegd. Hetzelfde trof ik afgelopen vrijdag aan: uitgedroogde kwasten, half opgebruikt schuurpapier…’

Het gehoor van Balkenende, een bijzondere mix van aannemers en adviseurs, eenpitters, interim-managers, winkeliers, algentelers en natuurlijk studenten, probeerde vervolgens, verdeeld in kleine groepjes, met elkaar plannetjes e maken. Er kwamen verrassende ideeën uit. Over producten maar vooral over de inzet van elkaars deskundigheid. Een bouwbedrijf zag wel brood in onderzoek naar mogelijke producten van algen. De studentenvereniging wilde proberen om het energieverbruik in studentenhuizen te verminderen, daarbij gecoacht door de Gasunie. Handelsverenigingen wilden onderzoeken of met lokale bedrijven gezamenlijk pieken en dalen in personeelsbezetting op te vangen zijn, gebruikmakend – met de hulp van de gemeente – van bijvoorbeeld participatiebanen. Studenten wilden een businessplan ontwikkelen om Loppersum binnen vijf jaar van het gas af te krijgen…

Visitekaartjes wisselden van eigenaar, contacten werden gelegd. Balkenende beloofde zijn gewicht in de schaal te gooien en Elon Musk, de CEO van Tesla, te interesseren voor Groningen met zijn Powerwall: een soort reuzebatterij voor opslag van zelf opgewekte energie. Dit belooft wat, in het kader van het plan Loppersum zelfvoorzienend te maken. Een mooi initiatief dat naar meer smaakt.

Tekst en Foto’s: Nicolette Scholten

2016-06-14_JPBalkenende_1.jpg

2016-06-14_JPBalkenende_2.jpg