Hemelvaartsdag: 41e Noorderrondrit op de fiets

De Motor-, Fiets- en Automobielclub (MFAC) Loppersum, bekend van de grasbaanraces sinds 1974, viert dit jaar haar 50e jubileum. Ter ere van deze mijlpaal wordt op Hemelvaartsdag, 9 mei, de 41e editie van de Noorderrondrit op de fiets georganiseerd.

De Noorderrondrit, die in 1980 het levenslicht zag op initiatief van wijlen dhr. G. van Olm, is uitgegroeid tot een prestigieuze fietstocht. De route volgt de permanent bewegwijzerde paden die recentelijk nog werden bereden door topamateurs tijdens Olympia’s Tour, waarmee de Noorderrondrit als cultureel erfgoed in Groningen wordt geëerd.

Deelnemers hebben de keuze uit twee lussen van respectievelijk 85 km en 60 km, die samen een tocht van 145 km vormen. Men kan ervoor kiezen om één lus of beide lussen te fietsen. De route, die deels de legendarische ‘Noorderrondrit op de schaats’ volgt, leidt fietsers langs de prachtige landschappen van Groningen en dient als ideale voorbereiding op de Elfstedentocht op de fiets.

Starttijden voor de toertochten zijn als volgt: voor de 145 en 85 km tussen 08.00 en 10.00 uur, en voor de 35 km tussen 10.00 en 12.00 uur. De start vindt plaats op het vertrouwde sportpark aan de Bosweg 27 in Loppersum. Voorinschrijving is mogelijk via de websites van MFAC Loppersum en Fietssport, of op de dag zelf in de kantine van Sportclub Loppersum.

De kosten voor voorinschrijving bedragen €12,00 voor de langere tochten en €6,00 voor de kortere tocht, inclusief verzorging en een herinneringsmedaille. Op de dag zelf zijn de kosten respectievelijk €14,00 en €7,00.

Gedurende de dag zullen drie servicewagens met EHBO paraat staan om deelnemers indien nodig bij te staan. Alle tochten worden georganiseerd onder auspiciën van de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU), met gebruikmaking van de Scan & Go oplossing.

Na de tocht kunnen deelnemers douchen en nagenieten in de kantine van Sportclub Loppersum, waar een hapje en drankje klaarstaan.