Fairtradeweek bij Wereldwinkel

Bij de Wereldwinkels van Loppersum en omgeving is het van 4 tot en met 12 mei Fairtradeweek. Dit gaat gepaard met acties en aanbiedingen.

Elke wereldwinkel heeft eigen acties of aanbiedingen waarin de Fairtrade-producten centraal staan. Dat betekent dubbel voordeel, want niet alleen de koper maar ook de maker heeft baat de aanschaf.

Fairtrade heeft als missie om de wereld eerlijker te maken. Via betere handelsvoorwaarden zetten de wereldwinkels zich in om de leef- en werksituatie van miljoenen boeren en werknemers op plantages wereldwijd te verbeteren en het milieu te beschermen. Lokale Fairtrade-teams ondersteunen boeren en werknemers op talloze gebieden zoals management, duurzaamheid en veilige arbeidsomstandigheden. Ook worden er allerlei impactprogramma’s op het gebied van klimaatverandering, gendergelijkheid, jongeren en kinderarbeid opgezet. 

Ook de klanten profiteren, want de wereldwinkels krijgen via Fairtrade de mooiste wereldcadeaus in het assortiment. Producten die volgens eeuwenoude tradities gemaakt zijn, met een hedendaags tintje. Elk product is met zorg en volgens eerlijke handelscriteria ingekocht. Daardoor verdienen de makers een geregeld inkomen. Dit zijn bijvoorbeeld Mexicaanse koffieboeren, Balinese houtsnijders en Thaise keramisten. Sommigen hebben een eigen bedrijfje, anderen werken in kleine fabrieken. Dankzij Fairtrade wordt armoede bestreden en kunnen de producenten een beter bestaan opbouwen.

Bewust inkopen bij de wereldwinkel past helemaal in deze tijd en bij de mondiale beweging om duurzaam met de planeet en de mensen om te gaan.