4-meiherdenking in Loppersum

Op zaterdag 4 mei 2024 worden in Loppersum de slachtoffers van oorlogsgeweld herdacht.

Vanaf 18.30 uur opent de Petrus & Pauluskerk met orgelmuziek. Om 18.45 uur vangt de officiële herdenking aan met het openingwoord door Cissy Bronts, lid van het 4Mei Comité Loppersum.

Na het gedeelte van de herdenking in de Petrus & Pauluskerk start de stille tocht vanaf het Marktplein naar de Algemene Begraafplaats. Daar zal stil worden gestaan bij het monument ter nagedachtenis aan zeven gesneuvelde Canadese militairen, die enige tijd op de begraafplaats in Loppersum hebben gelegen, bij het graf van de Australische piloot Desmon Byrne Snape en bij het graf van drie leden van de familie Nienhuis, die bij de bevrijding van het dorp zijn omgekomen.

Bij de plaquette bij het pad naar de joodse begraafplaats zal worden herdacht dat vijftien in Loppersum geboren Joden in Auschwitz of Sobibor zijn vermoord. Stil staan we ook bij het monument op het zogenaamde armenlap, waar twee omgekomen leden van de familie Schaaphok begraven liggen. Ook dit vond plaats tijdens de bevrijding van Loppersum. Tenslotte gedenken we bij hun graf de omgekomen verzetsmensen Bouwe Jacob Nieuwenhuis en Foppe Baron.

De herdenking zal worden vervolgd met een aantal voordrachten, waaronder een toespraak door burgemeester Ben Visser, afgevaardigde van de gemeente Eemsdelta, die tevens een krans bij het monument zal leggen.

Voordat we met twee minuten stilte alle slachtoffers van oorlogsgeweld zullen herdenken, zal het ‘Taptoe-signaal’ ten gehore worden gebracht. Om 20.00 uur zal twee minuten stilte in acht worden genomen en daarna speelt Loppersum’s Harmonie het Wilhelmus. Daarna is er gelegenheid voor het leggen van bloemen bij het monument.

Na het officiële gedeelte op het Marktplein is er gelegenheid een kopje koffie of thee te komen drinken in de kerk, waar een tentoonstelling met foto’s, documenten en voorwerpen is te bekijken, evenvenals de tentoongestelde werkstukken van leerlingen van beide basisscholen.