Bruggen over de Wijmers

Vandaag werd er gewerkt aan de ophaalbrug over de Wijmers in de Zwartelaan. Het moment dat de brug geopend werd leverde het bijgaande plaatje op. Heeft het iets van de befaamde bruggetjes over de Amsterdamse grachten of is het meer het wit dat afsteekt tegen de bewolkte luchten? De Wijmers, ooit een belangrijke verbinding tussen tussen het Damsterdiep en Lopppersum, vaarweg voor de Snikke en vrachtverkeer voor aan- en afvoer van turf en landbouwproducten. De foto’s van de schepen in de Schipssloot (een zijtak van de Wijmers) zijn er nog.  Nog eerdere tijden was de Wijmers de verbinding  tussen Hoeksmeer en de Fivel.

Nu is de verbinding tussen Schipsloot en de Wijmers verdwenen en middels twee vaste bruggen, een ophaalbrug, een hefbrug en een sluis kan met vanaf het Damsterdiep naar Westeremden varen. Een leuk avontuur om je zelf eens met een boot te schutten door de sluis. Het water van de Wijmers ligt open voor hele leuke dagjes uit op het water. Een rondje Appingedam, of via Oosterwijtwerd naar Godlinze en dan via Krewerd en Appingedam weer terug. 

 Toch is voor menig navigatie-systeem de ophaalbrug in de Zwartelaan bijzonder, want zelfs met de meest recente updates worden gasten van het dorp voor de nieuwbouw over de Wijmers over deze brug geleid, terwijl de brug niet (meer) ingericht is voor auto’s. De ontsluiting aan de andere zijde blijkt dan de meest logische voor de navigatie want de hefbrug is nog niet in de navigatie op genomen.

2016-09-05_brug_1.jpg

2016-09-05_brug_2.jpg