Lopster werkt mee aan boek over ongewenste kinderloosheid

Op 16 september 2017 verscheen het boek De hoop voorbij, met 27 ervaringsverhalen van mensen die ongewenst kinderloos zijn. Initiatiefneemster Carla Beukers heeft zelf ook geen kinderen kunnen krijgen. Ze verzamelde de verhalen om meer aandacht te krijgen voor ongewenste kinderloosheid. In De hoop voorbij vertellen 27 mensen op een openhartige en aangrijpende manier hun verhaal over hun onvervulde kinderwens. Hoe zij het proces hebben ervaren, het proces van wachten, hopen en dromen, van verlangen, wanhoop en pijn. Ook vertellen zij hoe ze hun leven weer hebben opgepakt toen bleek dat ze ongewenst kinderloos zouden blijven. Voor velen volgde een rouwproces, een fase waarin ze hun kinderloosheid een plek moesten geven. Een fase waarin ze op zoek moesten naar nieuwe zingeving, want het leven zoals ze het zich hadden voorgesteld, zou nooit werkelijkheid worden.

Een van de verhalen is die van Mirjam Bosker uit Loppersum. Zij en haar man zijn inmiddels 18 jaar getrouwd en hebben in het begin van hun huwelijk te horen gekregen dat de artsen medisch niks voor hun kunnen doen. De hoop op een eigen kindje en om een gezin te mogen zijn mocht geen werkelijkheid worden en ze staan, net zoals vele anderen, ook met lege handen.

Na jaren van wachten, hopen en dromen,
na jaren van verlangen, wanhoop en pijn,
is dan nu het moment gekomen,
dat ik weet dat ik nooit mama zal zijn.

Een paar regels uit een gedicht in één van de verhalen uit De hoop voorbij. Ze laten zien wat voor gevecht mensen geleverd hebben om hun grootste wens uit te laten komen. Een droom die, door lichamelijke en/of psychische redenen, voor de schrijvers van de verhalen geen werkelijkheid wordt. Een boek dat steun en herkenning biedt aan lotgenoten, maar ook kan zorgen voor bewustwording bij mensen die wel kinderen hebben gekregen en/of professionals.
Want hoe is het nou écht om ongewenst kinderloos te zijn…

Mirjam Bosker heeft boeken op voorraad in Loppersum. U kunt haar bereiken op hoop@support2connect.nl of 06-10317435.

Het boek is ook te verkrijgen via: dehoopvoorbij.nl, bol.com en diverse boekhandels.

ISBN: 978-90-823279-7-7
360 pagina’s
Samengesteld door Carla Beukers
Illustratie: Hennie Beukers
Uitgeverij: Tekst & Inzicht
Prijs: €19,95