Terugblik Koningsdag (met VIDEO)

Koningsdag in Loppersum was ook dit jaar weer een grote trekpleister voor het publiek uit de omgeving. De dag werd traditioneel geopend in de Lopster toren. Om 6 uur werd na een mooi openingswoord van Joop Siepel geproost met oranjebitter en luidde de Lopster toren.

Ver voor dit gebeuren waren de eerste marktlui al in het dorp aanwezig om de kleedjes en kraampjes te gaan inrichten. De honderden verschillende kleedjes en kraampjes boden een grote variëteit aan verkoopwaar. Eten en drinken, bloemen en kleding werden verkocht door bedrijven. Daarnaast was er uiteraard de traditionele vrijmarkt met heel veel tweedehands spullen. Daarnaast werd ook her en der opgetreden door danseressen en zangers.

De vrijmarkt liep al vroeg vol met duizenden bezoekers die op het marktplein live de NOS-uitzending van Koningsdag in Groningen konden volgen. Voor de kinderen was er op de parkeerplaatsen van de winkeliers een kermis met zweefmolen en treintje ingericht. De Lopster Störmvogels traden in de ochtend op, dit vond plaats op het nieuwe plein in het centrum van het dorp. De Störmvogels werden opgevolgd door het fanfarekorps Concordia uit Siddeburen.

Op het marktplein werd na de uitzending van de NOS sfeer gemaakt door DJ Peter Zuidhof die later in de middag bijval kreeg van de band Boulevard. Het plein bleef tot laat in de avond goed gevuld. Over de hele dag zijn er zo’n 25.000 tot 30.000 bezoekers geweest, in de avond bleven daar tussen 500 en 800 van hangen op het marktplein.

Het videoteam van Lopsternijs was natuurlijk ook weer van de partij en maakte deze impressie:

De foto’s zijn van Henk Schildhuis.