Foto’s dodenherdenking

Gisteravond 4 mei werden in heel Nederland de slachtoffers van oorlogsgeweld herdacht. In Loppersum begon de herdenking in de Petrus & Pauluskerk met orgelspel door organist Peter Zwarts. Cissy Bronts (lid 4 mei-comité) en Jaap Meedema (voorzitter van de Vereniging Dorpsbelangen Loppersum) hielden toespraken in het kader van het thema “Verzet als voorbeeld”. Leerlingen van beide basisscholen verzorgden een voordracht.

Daarna begon de Stille Tocht, die vanaf de kerk via de begraafplaats terug naar het Marktplein voerde. Onderweg werd stilgestaan bij de graven van de Australische piloot Snape, de tijdens de bevrijding omgekomen familie Nienhuis, de plaquette van de joodse begraafplaats en de graven van de verzetsmensen Foppe Baron en Bouwe Jacob Nieuwenhuis.

Burgemeester Rodenboog sprak op het Marktplein enkele woorden en legde aansluitend een krans bij het monument. Na de twee minuten stilte konden alle aanwezige kinderen een roos neerleggen. Na de plechtigheid was er in de kerk gelegenheid tot napraten en het bekijken van de tentoonstelling georganiseerd door de Historische Vereniging, evenals de tentoongestelde werkstukken van leerlingen van beide basisscholen.

Chris Bomekamp was bij de herdenking aanwezig en maakte onderstaande foto’s: