Tweede info-avond warmtepompen

Het Buurkrachtteam Loppersum organiseert op dinsdag 5 maart om 19.30 uur opnieuw een bijeenkomst over warmtepompen. Tijdens de bijeenkomst wordt tevens aandacht besteed aan het mobiliteitsproject dat Mobiliteit VanOns in Loppersum wil ontwikkelen. De gemeente Loppersum heeft opnieuw de raadszaal welwillend ter beschikking gesteld.

Onder de titel “Alles over de Warmtepompen” presenteren medewerkers van “Groningen woont Slim” de verschillende modellen en opties die er zijn om woningen met behulp van warmtepompen te verwarmen.

Over warmtepompen wordt van alles beweerd. Afzenders van zinnige en onzinnige informatie tuimelen over elkaar heen. En de ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie – en dus ook van warmtepompen – staan niet stil.

In de komende jaren gaat Nederland afscheid nemen van het aardgas. Nieuwe woningen worden al zoveel mogelijk aardgasvrij gebouwd en ook voor bestaande bouw zijn veranderingen op komst. Veel Lopsters zullen de komende periode moeten beslissen op welke wijze zij hun woning na de versterkingsoperatie willen verwarmen. Voor die ombouw zijn speciale subsidie beschikbaar gesteld, die tot duurzame ‘waardevermeerdering’ moeten aansporen. De Gemeente Loppersum doet verder mee aan het landelijke project Aardgasvrije Wijken. Ook in dat verband zullen nieuwe keuzes moeten worden gemaakt.

Gasloos?

Een warmtepomp kan daarbij een oplossing bieden. Een warmtepomp zet de warmte uit de bodem of de lucht en om in warm water. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en is een (deel)alternatief voor verwarmen met gas. Wie de warmtepomp combineert met het opwekken van elektriciteit met zonnepalen of windmolens is helemaal goed bezig. Uiteraard blijft gelden dat de nieuwe of versterkte woningen dan in de eerste plaats goed geïsoleerd moeten zijn.

“Groningen Woont Slim” heeft alle deskundigheid in huis op het gebied van warmtepompen. De presentatie maakt het mogelijk om een goede keuze te maken voor elke situatie. Besparingsmogelijkheden, de technische prestaties, de aanschaf- en gebruikskosten, de subsidiemogelijkheden en de CO2-reductie komen allemaal aan de orde. Uiteraard is er ruim gelegenheid voor het stellen van vragen.  “Groningen Woont Slim” werkt samen met leveranciers/installateurs en beschikt ook over een toonzaal in Groningen, waar verschillende warmtepompen aanwezig zijn en bekeken en ‘beluisterd’ kunnen worden.

De vorige bijeenkomst – op 29 januari – was zwaar overtekend. Voor mensen die toen teleurgesteld terug naar huis moesten, is er nu opnieuw gelegenheid om zich in te schrijven. Dat kan via het bekende mailadres van Buurkracht: buurkrachtloppersum@gmail.com.

Wie zich niet heeft aangemeld loopt ook deze avond de kans om in de wachtrij of voor een dichte deur te komen staan. In de zaal worden maximaal 80 personen toegelaten.