Bart Hol voor het eerst in actie in Dubai

Officieel zijn de Special Olympics World Games in Abu Dhabi en Dubai nog niet begonnen maar Bart Hol en Chris Kuiper zijn woensdag 13 maart al wel in actie gekomen op de 4 x 50 meter wisselslag gemengd. Voor de individuele wedstrijden hadden ze zich al gekwalificeerd voor de finales maar voor de estafette moesten ze vandaag nog de divisioning zwemmen om de startplaats te bepalen voor de finale wedstrijd. Deze finale zwemmen ze volgende week woensdag, samen met Maud Jonkman en Meike Terhorst van het zwemteam van Team-NL in het Hamdan Sports Stadium in Dubai.

Vooraf was er nog een korte ontmoeting van de sporters en de eerste fans die uit Nederland zijn overgekomen. Door de Sint Nicolaasschool uit Haren is in de afgelopen weken aandacht besteed aan de Special Olympics en de mogelijkheden van sporten met een beperking. Er was een cadeautje uit Nederland meegenomen wat speciaal was gemaakt voor één van de sporters.

Donderdag beginnen de Spelen pas echt met een grootse Openingsceremonie in het Zayed Sports City Stadium in Abu Dhabi. Meer dan 40.000 toeschouwers in Zayed Sports City en miljoenen kijkers over de hele wereld zullen de officiële start van de Wereldspelen meemaken. Tijdens deze ceremonie worden de 7500 sporters uit ruim 190 landen gepresenteerd aan het publiek en wordt de Special Olympische vlag gehesen en het Olympisch vuur ontstoken. De atleten worden vergezeld door een aantal internationale beroemdheden, als Didier Drogba, Michelle Kwan, Dikembe Mutombo, Vladimir Grbic en Apolo Ohno, die de Special Olympics een warm hart toedragen. Daarnaast treden er een aantal muzikanten op van wereldformaat, waaronder Avril Lavigne, Paul Oakenfold, Luis Fonsi en Hussain Al Jassmi.

Op vrijdag zwemt Bart de eerste finale: de 400 meter vrije slag.