Kampdagboek op rijm gepresenteerd

Dat er een dagboek bewaard is gebleven van een vrouw in een kamp in Indië in 1942-1945, is op zich al bijzonder. Dat die vrouw haar aantekeningen vervolgens op rijm heeft gezet, is nog veel opmerkelijker. De berijmde dagboeken van Rode Kruisverpleegster Corrie Nienhuis (1897-1986) zijn nu voor iedereen te lezen. Haar boek, Leven tussen hoop en wanhoop, werd op zondag 3 november feestelijk gepresenteerd in de Vredekerk in Loppersum, geboorteplaats van Corrie.

Marten en Frieda van der Molen, tantezeggers van Corrie, werkten in samenwerking met historica Margaret Leidelmeijer jarenlang aan een lijvig boek waarin Corries kampbelevenissen centraal staan. De gedichten en versjes vertellen een aangrijpend verhaal over angst, oorlog, ziekte en dood, maar ook over hoop, vertrouwen en doorzettingsvermogen.

Leidelmeijer zette de vierregelige coupletten ook om in proza en voorzag ze van achtergrondinformatie, zodat het boek ook toegankelijk is voor mensen die minder thuis zijn in de geschiedenis van Nederlands-Indië. De vele foto’s geven een bijzondere inkijk in een vervlogen tijd. Leven tussen hoop en wanhoop biedt zo een uniek inzicht in het wel en wee van een Indisch vrouwenkamp en schetst bovendien het beeld van een sterke, doortastende vrouw in moeilijke tijden.

Leven tussen hoop en wanhoop is verkrijgbaar bij online boekhandels en in ‘De oude slagerij’, Hogestraat 19 in Loppersum.