Drie vrouwelijke lijsttrekkers voor GroenLinks

De kandidatenlijst van GroenLinks Eemsdelta voor de herindelingsverkiezingen in november 2020 wordt aangevoerd door drie vrouwelijke lijsttrekkers. De ledenvergadering van de afdeling heeft op 10 juli de koplijst vastgesteld en daarmee het advies van de kandidatencommissie gevolgd. De keuze voor drie lijsttrekkers is ‘opmerkelijk maar logisch’, aldus Leo van Esch (raadslid Loppersum en lid van de kandidatencommissie), ‘om vanuit de drie oude gemeenten te vertegenwoordigen en te verbinden.’

Gezien de kwaliteiten van de eerste drie kandidaten – Anneke Knip (41 jaar, fractievoorzitter GroenLinks Loppersum), Anika van Leeuwen (35, Delfzijl) en Cindy Looyé Sinnema (45, Appingedam) – en de wijze waarop zij elkaar aanvullen en verder versterken, zullen zij de drie huidige gemeenten verenigen en vertegenwoordigen en daar nadrukkelijk de verbinding vinden die noodzakelijk is om de nieuwe gemeente Eemsdelta te laten versmelten.

Anneke Knip is met algemene stemmen gekozen op plaats 1. Zij is nu fractievoorzitter In Loppersum, is inhoudelijk sterk, reeds ervaren in het politieke werk, zowel op de voorgrond als op de achtergrond, en is intrinsiek gemotiveerd om het GroenLinks-geluid stevig te laten horen in de nieuwe gemeente.

De capaciteiten van Anneke worden aangevuld met die van onze lijsttrekker voor Delfzijl: Anika van Leeuwen. Hoewel zij nog maar kort in de gemeente woont en nog weinig politieke ervaring heeft, beschikt zij over een enorme levenservaring die zij heeft opgedaan in het binnen- en buitenland. Anika is een enthousiast persoon met een open en wereldse blik. Ze kan doorpakken en doorbijten maar ook loslaten als iets geen haalbare kaart is. Ze is een verbinder en kan complexe materie vlot tot zich nemen. Ze is op de eerste plaats een echte generalist en heeft een brede interesse waardoor zij in staat is zich snel in verschillende onderwerpen in te lezen.

De derde lijsttrekker komt uit Appingedam en is Cindy Looyé-Sinnema. Zij is een activistisch en gedreven persoon en heeft ervaringen opgedaan in het bedrijfsleven die van waarde kunnen zijn om de fractie effectiever te maken. Ze is de afgelopen maanden bekend geworden, zowel binnen als buiten Appingedam, door zich te presenteren als woordvoerder voor een groep bewoners van de wijk Opwierde die zich door de overheid achtergesteld voelt in de versterkingsoperatie.

De koplijst is na een aantal stemmingsronden als volgt vastgesteld:

 1. Anneke Knip
 2. Anika van Leeuwen
 3. Cindy Looyé
 4. Tim Haan
 5. Luut van de Kooi
 6. Sytske Curré
 7. Katja van der Kamp
 8. Gideon Laugs
 9. Dirk van Impe
 10. Rivke Leenders
 11. Petra Klooster
 12. Lex van Rootselaar

De leden hebben het bestuur gemandateerd om de lijst verder aan te vullen.

Op de foto, van links naar rechts: Anneke Knip, Anika van Leeuwen en Cindy Looyé-Sinnema.